Treba biti pušten

UN: Assange nezakonito pritvoren u Londonu

Hina

Skupina neovisnih stručnjaka UN-a rekla je u petak da je osnivač Wikileaksa Julian Assange nezakonito pritvoren u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu i da bi trebao biti oslobođen i obeštećen, stoji u izjavi skupine. »Radna skupina za nezakoniti pritvor smatra da različiti oblici lišavanja slobode kojima je Julian Assange bio podvrgnut predstavljaju formu nezakonitog pritvora«, rekao je voditelj skupine Seong-Phil Hong.

»Radna skupina smatra da bi nezakoniti pritvor Juliana Assangea trebao biti završen, da bi trebalo poštovati njegov tjelesni integritet i slobodu kretanja, te da bi trebao imati pravo na naknadu«, priopćeno je iz skupine UN-a. 


Assange je u četvrtak rekao da će napustiti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu i prihvatiti uhićenje u petak ako UN-ova radna skupina donese odluku protiv njega, ali je naglasio da očekuje da mu se vrati putovnica i zaustave svi daljnji pokušaji uhićenja ako odluka bude u njegovu korist.


Assange (44) se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010., što on negira.




Dvije žene optužile su Assangea za silovanje u Stocholmu 2010. godine. Protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan.


Assange se boji da bi ga Švedska izručila SAD-u, gdje bi mu se moglo suditi zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.