Izrael ubija Palestince

UBOJSTVA NA GRANICI Stanovnici Gaze pokapaju mrtve nakon najkrvavijeg dana na granici s Izraelom

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Palestinski čelnici kažu da se radi o genocidu, a izraelska upotreba pravih metaka protiv prosvjednika naišla je na međunarodnu osudu i izazvala zabrinutost svijeta od eskalacije stanja na Bliskom istoku.



ZAGREB – Tisuće stanovnika Gaze sudjelovale su u utorak na pogrebima Palestinaca koje su dan prije ubile izraelske snage, dok se na granici Gaze i Izraela izraelski vojnici pripremaju za očekivani završni dan palestinskih demonstracija, prenose agencije.


Krvoproliće na granici, koje se dogodilo dok je SAD otvarao novo veleposlanstvo u Jeruzalemu, bilo je najgore od rata u Gazi 2014.


Broj žrtava je do utorka porastao na 60 nakon što je osmomjesečna beba umrla od udisanja suzavca. Više od 220 Palestinaca ozlijeđeno je mecima i suzavcem, objavili su palestinski bolnički izvori.




Palestinski čelnici kažu da se radi o genocidu, a izraelska upotreba pravih metaka protiv prosvjednika naišla je na međunarodnu osudu i izazvala zabrinutost svijeta od eskalacije stanja na Bliskom istoku.


SAD je svečano preselio svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, prema odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je tako prekinuo više desetljeća američke politike, priznajući time Jeruzalem za glavni grad Izraela, dok Palestinci žele Jeruzalem učiniti prijestolnicom svoje buduće države.


Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na današnju 70. obljetnicu osnutka izraelske države, dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. “Velikom maršu povratka”.


Povrh jučerašnje krvave bilance, izraelske snage ubile su od početka prosvjeda 30. ožujka i “Velikog marša za povratak” 45 Palestinaca, objavlile su palestinske zdravstvene vlasti. U tom razdoblju nije prijavljena nijedna izraelska žrtva.


Kulminacija prosvjeda očekuje se u utorak, na Dan Nakbe (Katastrofe) kada su 1948. stotine tisuća Palestinaca protjerane iz svojih domova. Svake godine 15. svibnja Palestinci ga obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države.


Njemačka krivi i Hamas


Njemačka vlada je navela da je sklona otvaranju neovisne istrage o smrtonosnim događajima u Pojasu Gaze ali i da stoji iza teze o odgovornosti Hamasa za krvoprolića.


“U ime njemačke vlade mogu reći da bi neovisno povjerenstvo trebalo objasniti nasilje i krvave sukobe u pograničnom području”, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel i njemačke vlade Steffen Seibert.


Njemačka, zemlja koja je u Europi među glavnim zagovornicima Izraela i smatra obranu postojanja Izraela nacionalnim pitanjem, tako se pridružila nekim drugim vladama koje podražavaju pokretanje istrage koju traže Palestinci.


Istovremeno je po uzoru na Sjedinjene Države, Berlin uperio prst odgovornosti na palestinski pokret Hamas.


“Jasno je da svako ima pravo slobodno prosvjedovati, ali isto tako je jasno da se to pravo na mirni prosvjed ne bi trebalo pretvoriti u nasilni pokret i Hamas računa na eskalaciju nasilja”, naglasio je njemački glasnogovornik.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i Bijela kuća također su kazali da je Hamas odgovoran za uporabu sile u Pojasu Gaze.


I britanska je vlada zatražila neovisnu istragu o događajima u Pojasu Gaze. “Velika Britanija podržava provođenje neovisne istrage o tim događajima”, rekao je u parlamentu Alistair Burt, državni tajnik za Bliski istok i Sjevernu Afriku.


Sjedinjene Države su u ponedjeljak blokirale usvajanje priopćenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojim se poziva na neovisnu istragu.


Saudijsko vijeće ministara kojim predsjeda kralj Salman objavilo je da ne prihvaća premještanje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izvijestila je službena agencija SPA.


“To je pristrani postupak protiv prava Palestinaca zajamčenih međunarodnim rezolucijama”, piše agencija na temelju priopćenja vijeća.


“Vlada Saudijske Arabije je već upozorila na teške posljedice koje mogu proisteći iz tog neopravdanog postupka koji predstavlja provokaciju muslimanskih osjećaja”, dodaje SPA.


UN, Rusija, Turska – od osude do poziva na istragu


I Ujedinjeni narodi osudili su uporabu smrtonosne sile nad prosvjednicima u Gazi, a duboku zabrinutost postupanjem bliskoistočnog Kvarteta koji bi trebao poticati mir izrazila je Rusija, dok Turska poziva muslimanske zemlje da razmotre svoje odnose s Izraelom.


“Čini se da bilo tko može biti ubijen”, rekao je novinarima u Ženevi glasnogovornik UNHR-a Rupert Colville posebno zabrinut što bi se moglo dogoditi kasnije u utorak kada Izrael slavi godišnjicu osnutka svoje države.


Izrael ima pravo štititi svoje granice prema međunarodnom pravu, ali smrtonosna sila dopustiva je samo kao posljednje sredstvo, a ne zato što su se Palestinci približili ogradi, rekao je Colville.


UN je posebice zabrinut mogućim nastavkom nasilja u Gazi u utorak, kada Palestinci obilježavaju dan Nakbe ili ‘katastrofe’, u spomen na 15. svibnja 1948. koji Židovi slave kao početak nastanka hebrejske države, a na koji su stotine tisuća Palestinaca bile protjerane iz svojih domova.


Rusija je izrazila “najdublju zabrinutost” zbog smrtonosnog nasilja u Gazi i pozvala “sve zemlje da izbjegnu poteze kojima bi mogle izazvati takve napetosti”.


“Stanje, a napose smrt nekoliko desetaka Palestinaca, može samo izazvati najdublju zabrinutost”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.


“Pozorno pratimo stanje i držimo da sve strane, napose članice Kvarteta” (UN, Rusija, Sjedinjene Države, Europska unija) moraju izbjeći svaku akciju koja može izazvati takve napetosti.


Kvartet od 2002. treba promicati mir na Bliskom istoku putem pregovora, no u toj zadaći nije uspio.


“Od samog početka Moskva je izražavala zabrinutost da bi potezi SAD-a mogli izazvati napetosti na Bliskom istoku”, objasnio je Peksov i zaključio “Nažalost, upravo se to dogodilo”.


Muslimanske zemlje trebale bi razmotriti svoje veze s Izraelom, kazao je u utorak turski premijer Binali Yildirim.


Turska, koja je za petak sazvala sastanak Organizacije islamske suradnje (OIC), jedna je od najglasnijih kritičara nasilja u Gazi i odluke SAD-a da preseli veleposlanstvo.