Reporteri bez granica

U svijetu ove godine ubijeno 65 novinara

Hina

Reuters

Reuters



Šezdeset pet novinara, među kojima pedeset profesionalaca, sedam »novinara – građana« (blogera) i osam »suradnika medija«, ubijeno je u svijetu u 2017., navodi se u godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF) objavljenom u utorak.


Tako je u 2017. najmanji broj ubijenih profesionalnih novinara u zadnjih 14 godina, ističe ta nevladina organizacija sa sjedištem u Parizu. To je dijelom rezultat bolje zaštite reportera, ali i činjenice da novinari »odlaze iz opasnih zemalja«.


Od 65 novinara (profesionalaca i neprofesionalaca) ubijenih tijekom godine, 39 su bili meta planiranog napada a 26 je poginulo na zadatku.




Kao i lani, najpogubnija je za novinare Sirija, gdje je zabilježeno ubojstvo 12 novinara, zatim dolaze Meksiko (11), Afganistan (9), Irak (8) i Filipini (4).


Manji broj novinarskih žrtava u odnosu na lanjsku godinu, kada ih je bilo 79, što je pad od 18 posto ove godine, povezan je, ocjenjuje RSF, s »jačanjem svijesti o nužnosti bolje zaštite novinara i sa sve većim brojem kampanja koje u tom smislu vode međunarodne organizacije i sami mediji«. Ali i s činjenicom da »zemlje koje su postale preopasne, ostaju bez svojih novinara«.


»Takav je slučaj sa Sirijom, Irakom, Jemenom i Libijom, iz kojih novinari masovno odlaze«, žali RSF.