Kontrola tražitelja azila

U ožujku počinje izgradnja zatvorenih migrantskih logora u Grčkoj

Hina

Izbjeglice u Grčkoj / Reuters

Izbjeglice u Grčkoj / Reuters

Ti kampovi, koji će moći primiti 20.000 tražitelja azila na maksimalno tri mjeseca, bit će smješteni u otocima Lezbos, Samos, Kios, Kos i Leros, precizirao je ministar u intervjuu za radio Skai. Oni bi trebali biti u funkciji ovog ljeta



ATENA U ožujku će početi gradnja zatvorenih migrantskih logora na nekoliko grčkih otoka u Egejskom moru kako bi se kontroliralo kretanje tražitelja azila, rekao je u ponedjeljak ministar za migracije Notis Mitarači.


Ti kampovi, koji će moći primiti 20.000 tražitelja azila na maksimalno tri mjeseca, bit će smješteni u otocima Lezbos, Samos, Kios, Kos i Leros, precizirao je ministar u intervjuu za radio Skai. Oni bi trebali biti u funkciji ovog ljeta.


Do sada su tražitelji azila mogli ulaziti i izlaziti iz kampa i slobodno su se kretali na otocima. Nakon nasilnih incidenata među migrantima, konzervativna vlada premijera Kiriakosa Micotakisa odlučila je dodatno kontrolirati nove pridošlice na egejske otoke.




Oni koji će biti smješteni u tim zatvorenim centrima imat će pravo na kontrolirane izlaske na ograničeno vrijeme, rekao je glasnogovornik grčke vlade, Stelios Petsas. 


Suočena s rastom broja dolazaka migranata, Micotakisova vlada, koja je stupila na dužnost prošlog ljeta, odlučila je “ubrzati” procedure azila kako bi vratili one koji ne ispunjavaju uvjete u domovine ili u susjednu Tursku.


“Želimo povećati broj povrataka u Tursku i postići 200 povrataka tjedno”, rekao je ministar Mitarači.


Po podacima UNHCR-a, gotovo 41.000 tražitelja azila nagurano je u kampovima na grčkim otocima, a njihov kapacitet je 6200 osoba.


Predstavnik UNHCR-a u Grčkoj je rekao da će izgradnja novih centara potrajati, ali da je najvažnije pronaći brzo rješenje za neprihvatljivu prenapučenost otoka.


Posljednjih mjeseci održano je više prosvjeda stanovnika i lokalnih vlasti koji se protive izgradnji tih logora. Prosvjedovai su i tražitelji azila početkom veljače zbog loših uvjeta i tada su izbili sukobi između migranata i policijskih snaga.