Napad na grad na istoku

U ofenzivi separatista na Mariupolj trideset poginulih civila

Hina

Reuters

Reuters

»Ovo je nova etapa u eskalaciji sukoba. Cilj ovog napada je osporiti ugled ukrajinske vlasti i potaknuti prosvjede u gradovima blizu bojišnice«, rekao je Oleksij Melnjik, analitičar neovisnog instituta Razumkova, odgovarajući na upit agencije France Presse



MARIUPOLJ – Proruski separatisti u subotu su izvijestili da su pokrenuli ofenzivu na stratešku luku Mariupolj, posljednji veliki grad na istoku pod kontrolom Kijeva, gdje je u u granatiranju tijekom dana poginulo najmanje trideset civila, rekle su mjesne vlasti.


»Ofenziva na Mariupolj je počela danas, rekao je čelnik samoproglašene donecke republike Aleksandar Zaharčenko.


Zauzimanjem tog industrijskog grada s pola milijuna stanovnika uspostavila bi se kopnena veza između Rusije i Krima, koji je u ožujku pripojen ruskom teritoriju, ali je i dalje ovisan o Kijevu što se tiče opskrbe vodom, strujom i hranom.




Zaharčenko nije ništa rekao o paljbi iz višecjevnih raketnih bacača Grad tijekom jutra na gusto naseljenu četvrt. Drugi separatistički čelnici su zanijekali odgovornost za granatiranje, optuživši Kijev za »provokaciju«.


U granatiranju četvrti u Mariupolju poginulo je 30 ljudi, ali bi broj žrtava mogao rasti, rekao je gradonačelnik.


Taj je industrijski grad na obali Azovskog mora bio pošteđen sukoba koji su sporadično izbijali u okolici.


U granatiranju su tri kuće potpuno uništene, a na trima deveterokatnicama slomljena su stakla od udarnog vala, javio je novinar AFP-a s terena.


Pet sati nakon granatiranja vatrogasci i dalje gase požare. Vojska i policija patroliraju gotovo pustim gradskim ulicama.


»Ovo je nova etapa u eskalaciji sukoba. Cilj ovog napada je osporiti ugled ukrajinske vlasti i potaknuti prosvjede u gradovima blizu bojišnice«, rekao je Oleksij Melnjik, analitičar neovisnog instituta Razumkova, odgovarajući na upit agencije France Presse.


»Ovime Kremlj šalje poruku Ukrajini i međunarodnoj zajednici da se bojišnica može pomaknuti ako Kijev ne popusti«, dodao je.


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko poručio je u pisanoj izjavi da će se njegova zemlja boriti protiv proruskih separatista do »konačne pobjede«.


»Mi smo za mir, ali prihvaćamo izazov neprijatelja. Branit ćemo našu domovinu kao pravi domoljubi. Sve do konačne pobjede«, istaknuo je predsjednik.


Napad u Mariupolju nazvao je »terorističkim činom« i »zločinom protiv čovječnosti, za koji se krivcima mora suditi u Hagu«, na Međunarodnome kaznenom sudu.


Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini upozorila je da će ova eskalacija »nužno prouzročiti ozbiljno pogoršanje veza EU-a i Rusije«, koja je već teško pogođena europskim i američkim sankcijama, ali niječe bilo kakvu umiješanost u sukob.


Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zatražio je sazivanje izvanredne sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti. Pozvao je međunarodnu zajednicu da »zaustavi ruskog agresora, koji prijeti Ukrajini, Europi i svjetskoj sigurnosti«. Kijev od početka prošlog tjedna upozorava na ulazak ruskih postrojba na ukrajinski teritorij i na sveobuhvatne napade na položaje ukrajinske vojske.


Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) osudila je u subotu »nepromišljeno, nasumično i sramotno« granatiranje stambene četvrti u Mariupolju.


»Ovakva opasna situacija ne smije se nastaviti. Trebamo trenutačno primirje«, dodao je u priopćenju voditelj OESS-ova promatračkog izaslanstva u Ukrajini Ertugrul Apakan.Sukobljene strane je pozvao da se »odmah« vrate za pregovarački stol i poštuju mirovni ugovor potpisan u rujnu u Minsku.

»Nažalost, ovih dana smo bili svjedoci učestalog nasumičnog bombardiranja na području Donecka i Luhanska pa i na gusto naseljena područja kao što su gradovi Doneck i Debalceve«, koji se nalazi između pobunjeničkih gradova Donecka i Luhanska, navodi isti izvor.