De Mistura

U novom krugu sirijskih pregovora u Ženevi donesen jasan plan

Hina

Reuters

Reuters

Mirovni pregovori o Siriji u Ženevi omogućili su da se utvrdi jasna agenda u četiri točke koje uključuju i borbu protiv terorizma, objavio je u petak posebni izaslanik UN-a Staffan de Mistura po završetku četvrtog kruga pregovora u tom švicarskom gradu. »Mislim da imamo jasni plan«, rekao je novinarima de Mistura. Agenda predviđa četiri točke, od kojih se posljednja tiče borbe protiv terorizma a dodana je na zahtjev izaslanstva sirijske vlade, pojasnio je de Mistura.Ostale tri točke tiču se upravljanja, ustava i organizacije izbora pod nadzorom UN-a, rekao je.

De Mistura je također kazao kako ima namjeru organizirati petu rundu pregovora tijekom ovog mjeseca.


Sljedeći tjedan ide pred Vijeće sigurnosti, potom u Astanu kako bi se učvrstilo sirijsko primirje, te potom ponovno u Ženevu, pojasnio je.Sirijska je oporba rekla da su pregovori završili bez konkrentnih rezultata ali u pozitivnijoj atmosferi od prethodnih rundi.

»Prvi put samo razgovarali na prihvatljiv i temeljan način o budućnosti Sirije i političkoj tranziciji«, rekao je novinarima Nasr al Hariri, šef delegacije sirijske oporbe.


Ipak, ni ovaj krug pregovora nije doveo do početka izravnih razgovora između zaraćenih strana.