Traži se hitna istraga

U napadu saudijske vojne koalicije u Jemenu ubijeno 29 djece

Hina

Reuters

Reuters



Najmanje 29 djece ubijeno je u četvrtak u napadu saudijske vojne koalicije u sjevernom Jemenu, objavio je u petak Međunarodni odbor Crvenog križa, dok je istodobno glavni tajnik UN-a Antonio Guterres o tome zatražio hitnu i neovisnu istragu.


Bolnica u pokrajini Saada »primila je tijela 29 djece mlađe od 15 godina i 48 ranjenih osoba, među kojima tridesetro djece«, objavio je Crveni križ na svom Twitteru.Saudijska Arabija i njezini sunitski saveznici više od tri godine bore se protiv proiranskih Hutija koji kontroliraju većinu sjevernog Jemena, uključujući glavni grad Sanu.Njihov projektil u četvrtak je pogodio školski autobus u blizini tržnice u gradu Dahjanu.

Saudijska koalicija priznala je napad, ali tvrdi da u autobusu nisu bila djeca nego naoružani pobunjenici i da se radilo o legitimnom vojnom cilju.


Strani novinari na licu mjesta javljaju da su vidjeli okrvavljenu djecu u bolnici.




Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je napad u kojem su ubijeni deseci ljudi, među kojima i djeca, i zatražio hitnu i neovisnu istragu.


»Glavni tajnik naglašava da sve strane u sukobu moraju voditi brigu o civilima i civilnim objektima u zoni provedbe vojnih operacija«, kazao je njegov glasnogovornik.


Mediji pod kontrolom pobunjenih Hutija tvrde da je ukupno bilo 50 mrtvih i 77 ranjenih, ali te brojke još nemaju neovisnu potvrdu.