Pobunjenici

U napadu na jugu Tajlanda najmanje 15 mrtvih

Hina

Reuters

Reuters



Separatistički pobunjenici ubili su najmanje 15 i ranili četiri dobrovoljca seoske obrane u kasnim noćnim pucnjavama na sigurnosnom kontrolnom punktu na jugu Tajlanda s muslimanskom većinom, priopćili su u srijedu sigurnosni dužnosnici.


U izgredu koji u vlasti opisale kao najveći oružani napad posljednjih godina napadači u južnoj provinciji Yala koristili su u utorak kasno navečer eksploziv i šiljke po cestama kako bi usporili progonitelje.


»To je vjerojatno djelo pobunjenika«, rekao je Reutersu regionalni glasnogovornik snaga sigurnosti pukovnik Pramote Prom-in. »Ovo je jedan od najvećih napada u posljednje vrijeme«, kazao je.




U većinski budističkom Tajlandu separatistička pobuna u provincijama Yala, Pattani i Narathiwat koje nastanjuju malezijski muslimani od 2004. godine odnijela je gotovo 7000 života, navodi organizacija Deep South Watch koja prati nasilje.


Za posljednji napad nitko nije preuzeo odgovornost.


Yala, Pattani i Narathiwat bili su dio neovisnog malajskog muslimanskog sultanata prije nego što ih je Tajland anektirao 1909. Neke pobunjeničke skupine na jugu rekle su da se bore za uspostavu neovisne države.