Napad u glavnom afganistanskom gradu

U napadu na Američko sveučilište u Kabulu najmanje 16 mrtvih

Hina



Šesnaestero ljudi, među kojima sedam studenata, ubijeno je u napadu na Američko sveučilište u glavnom afganistanskom gradu Kabulu u kojemu su stotine studenata pobjegle u panici prije nego što je policija ubila dvojicu napadača okončavši napad, prenose agencije.


“Sedam studenata, trojica policajaca, dvojica zaštitara i zaštitar iz susjedne zgrade koju su napadači koristili kako bi upali u sveučilište, te trojica napadača ubijeni su u napadu”, rekao je glasnogovornik kabulske policije Bazir Mudžahid, prenosi agencija dpa. On je dodao da je 39 ljudi prilikom napada ranjeno, a među njima je devet policajaca.


Napad je počeo u srijedu poslijepodne oko 18.30 po mjesnom vremenu velikom eksplozijom za koju policija kaže da je automobil bomba nakon čega je slijedila pucnjava a osumnjičeni militantni napali su kampus gdje je bilo strano osoblje i studenti.




Elitne afganistanske snage opkolile su ograđeni kampus i nakon nekog vremena ušle unutra. Sporadična pucnjava čula se tijekom noći, a nešto prije zore policija je objavila da je operacija završila.


Američko ministarstvo zdravlja reklo je da ni jedan strani državljanin nije stradao, prenosi agencija Reuters.


Šef odjela za istrage kabulske policije Fraidun Obaidi rekao je da je policija evakuirala između 700 i 750 studenata sa sveučilišta koje je popularno među afganistanskom elitom.


Prestrašeni studenti zabarikadirali su se u učionicama ili su skakali s drugog kata kako bi pobjegli. Neki su se pritom ozlijedili, no čini se da je većina uspjela pobjeći.


Još nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj incident.


Ovo je drugi put ovaj mjesec da je to sveučilište meta napada. Dvojica profesora, Amerikanac i Australac, još uvijek se vode kao nestali nakon što su oteti na obližnjoj cesti 7. kolovoza.


Američko sveučilište u Afganistanu otvoreno je 2006. i ima oko 1700 studenata.


SAD je objavio da pozorno prati situaciju u Kabulu nakon napada i da su snage iz američke koalicije pružile potporu u akciji oslobađanja studenata.