Udar na sjeveru zemlje

U napadu militanata u Maliju ubijene 54 osobe

Hina

 U napadu na vojni položaj u Maliju, za koji se vjeruje da su ga počinili islamistički militanti, ubijena su 53 vojnika i jedan civil, rekao je glasnogovornik vlade Yaya Sangare



BAMAKO U napadu na vojni položaj u Maliju, za koji se vjeruje da su ga počinili islamistički militanti, ubijena su 53 vojnika i jedan civil, rekao je glasnogovornik vlade Yaya Sangare.


Vojska Malija ranije je izvijestila da je napad preživjelo 20 vojnika te da je stanje pod nadzorom. Istraga je u tijeku.


Napad, za koji se vjeruje da su ga izveli islamistički militanti, dogodio se rano u petak u vojnoj bazi u području Indelimane u sjevernom dijelu zemlje koji graniči s Nigerom, priopćila je vojska.




Uslijedio je nakon napada u kojemu je početkom listopada ubijeno 38 malijskih vojnika na dvama vojnim položajima. Vjeruje se da su i za te napade odgovorni islamistički militanti. 


Nasilje i napadi česti su u središnjem i sjevernom dijelu Malija, osobito nakon vojnog udara 2012. godine kada su pobunjeničke grupe te, nakon njih militanti povezani s Al Kaidom preuzeli kontrolu nad regijom.


Vojne operacije francuskih i afričkih vojnih snaga, zajedno s naporima malijske vojske, rastjerali su militante i ponovno omogućili da vlada preuzme kontrolu nad tim područjem.


Unatoč potpisivanju raznih mirovnih sporazuma aktivnosti pobunjenika i vojne operacije se nastavljaju.