Rad u inozemstvu

U mondena zimovališta ne hrle samo skijaši: Kuhari i konobari u Italiji i Austriji zarađuju najmanje 1.400 eura

Duška Palibrk

Rade Vuletić već 20 godina radi u Alpama

Rade Vuletić već 20 godina radi u Alpama

Plaće kuhara su između 1.400 i 1.800 eura neto, konobara između 1.400 i 1.700 eura. Imamo upite i za kozmetičarke, maserke, recepcionere, ali i tu je najvažnije jako dobro znanje njemačkog jezika, zbog komunikacije s gostom, kaže Aleksandra Bertelt



PULA – U ovo doba godine u talijanska i austrijska zimovališta ne hrle iz Hrvatske samo skijaši, nego i nezaposleni radnici, ugostiteljski i sav turistički kadar, u nas većinom osuđen na sezonski rad. Koliko nedostaju hrvatskom turizmu, jedinom rastućem sektoru u domaćem gospodarstvu, toliko su na cijeni i u razvijenom svijetu gdje su, k tome, i plaće više.


Rade Vuletić iz Pule, koji 25 godina radi u Italiji – otišao je kao konobar i postao samostalni ugostitelj – kaže da bi tamošnji turizam i ugostiteljstvo mogli staviti ključ u bravu da nema stranih radnika. Vuletić u Južnom Tirolu, u Selva di Val Gardeni, jednom od najjačih skijališnih centara u Italiji, zimi vodi pizzeriju, a u gradu ljeti ima restoran. Velika je potražnja, kaže, za kuharima, sobaricama, konobarima, pomoćnim radnicima.


– Hrvatski radnici i dalje najbolje kotiraju, samo što su malo skupi. Najjači smo što se tiče ugostiteljstva. Naši radnici su profesionalniji, znaju svoj posao, zato traže i više novca. Dolaze nam i Istrani, ima ih i iz Rijeke i Opatije, sad već iz Dalmacije. Većinom su to mlađi ljudi – ističe Vuletić.




Konobari i kuhari u Italiji, veli, prosječno zarade između 1.700 i 2.000 eura mjesečno, a oni najbolji, šefovi sala mogu dogurati i do 2.500 eura. Svi sezonci imaju i plaćen smještaj i prehranu.


Aleksandra Bertelt, koja sa suprugom Austrijancem u Banjolama vodi agenciju Euro Career za posredovanje pri zapošljavanju, kaže da je ove zimske sezone na njihovu preporuku na austrijskim skijalištima u Vorarlbergu i Tirolu zaposleno 50-ak ugostiteljskih radnika iz Hrvatske, većinom školovanih kuhara i konobara. Na natječaje im se većinom javljaju ljudi iz Slavonije, Dalmacije, Primorsko-goranske županije, tek pokoji iz Istre.


– Plaće kuhara su između 1.400 i 1.800 eura neto, konobara između 1.400 i 1.700 eura. Imamo upite i za kozmetičarke, maserke, recepcionere, ali i tu je najvažnije jako dobro znanje njemačkog jezika, zbog komunikacije s gostom – kaže Bertelt.