Nemirno u Kijevu

U eksploziji ispred parlamenta u Kijevu ubijen policajac, više od sto ranjenih

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nekoliko osoba oblivenih krvlju, među kojima je bilo policajaca i, čini se, novinara, ležali su na tlu ispred zgrade parlamenta, izvijestio je novinar AFP-a pošto je odjeknula snažna eksplozija



KIJEV - Desetak osoba ranjeno je u eksploziji ispred zgrade parlamenta u Kijevu tijekom sukoba policije i prosvjednika nezadovoljnih zbog donošenja nacrta spornog zakona kojim proruski istok dobiva veću autonomiju.  Međutim prema javljanju BBC-a, jedan policajac je ubijen u sukobima, a ozlijeđeno je više od 100 osoba


Nekoliko osoba oblivenih krvlju, među kojima je bilo policajaca i, čini se, novinara, ležali su na tlu ispred zgrade parlamenta, izvijestio je novinar AFP-a pošto je odjeknula snažna eksplozija.


Nešto prije toga, izbili su sukobi redarstvenih snaga i prosvjednika, pošto je parlament prihvatio reformu kojom se separatističkom istoku, gdje traje rat, daje veća autonomija.




265 zastupnika – bilo je potrebno barem 226 zastupnika – glasovalo je za tu odluku na burnoj sjednici tijekom koje su zastupnici koji se protive tom nacrtu smatrajući ga “protuukrajinskim” i “proputinovskim”, zapriječili pristup parlamentarnoj govornici i izvikivali “sramota!”.


Na izlazu iz parlamenta prosvjednici su bacali dimne bombe iz kojih se širio crni i bijeli dim ispred zgrade parlamenta a suzavac su upotrijebile obje strane, navodi novinar AFP-a.


Ukrajinski parlament usvojio je u ponedjeljak u prvom čitanju ustavnu reformu koju zahtijeva Zapad a koja daje više autonomije teritorijima na proruskom pobunjeničkom istoku.


U korist te odluke glasovalo je 265 zastupnika nasuprot nužnog minimuma od 226 na sjednici popraćenoj prosvjedima desnice ispred parlamenta.


Ukrajinski zastupnici prije toga pokušali su blokirati pristup govornici u parlamentu kako bi spriječili glasovanje o nacrtu reforme ustava koja predviđa veću autonomiju separatističkim područjima na proruskom istoku zemlje, ocijenivši ponuđeni dokument “protuukrajinskim” i “za Putina”.


Više stotina pristaša stranke “Sloboda” prosvjedovalo ispred parlamenta protiv prijedloga ustavne reforme, dok je krajnje desni pokret “Desni sektor” objavio da je blokirao promet u ilici ispred parlamenta. Građani putem društvenih mreža javljaju da je policija napadnuta molotovljevim koktelima, a u sukobima ima i ozlijeđenih.


Pristup govornici, gdje sjedi predsjednik parlamenta, blokirali su zastupnici Radikalne stranke koja je dio propredsjedničke koalicije, ali koja odbija poduprijeti tu reformu ustava. I stranka “Samopomoć”, također dio koalicije koja podržava predsjednika Petra Porošenka, također se izjasnila protiv spomenute reforme koju traže zapadni saveznici Kijeva jer u tome vide način smirivanja oružanog sukoba.


Porošenko se tijekom vikenda sastao sa zastupnicima koalicijskih stranaka koji se protive reformi kako bi ih uvjerio da promijene mišljenje.


Ustavni sud Ukrajine dao je u srpnju zeleno svjetlo za nacrt ustavnih reformi o davanju veće autonomije separatističkim područjima na istoku. Prijedlog reforme daje veće ovlasti regionalnim i lokalnim vlastima, ali suprotno očekivanju proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, nije potvrđen status polu-autonomije teritorija pod njihovom kontrolom.


Decentralizacija i specijalni status pobunjeničkih područja Donecka i Luganska predviđeni su sporazumom iz Minska koji je postignut uz posredovanje njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francpisa Hollandea te u nazočnosti predsjednika Rusije Vladimira Putina.


EU zabrinuta zbog nereda u Ukrajini


BRUXELLES – Europska je unija ocijenila zabrinjavajućima događaje u Kijevu, u kojemu je u ponedjeljak u sukobima između policajaca i prosvjednika krajnje desnice, nezadovoljnih najavljenim ustavnim promjenama kojim proruski istok dobiva veću autonomiju, poginuo je jedan pripadnik ukrajinske nacionalne garde.


»Nasilje ne bi smjelo ugrožavati taj proces. Današnji incidenti su jako zabrinjavajući«, rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.Ona je podržala ukrajinsku vladu i ocijenila da će nacrt ustavnih promjena koje je ukrajinski parlament usvojio u prvom čitanju »olakšati provedbu sporazuma iz Minska«, koji osim primirja predviđa veću autonomiju regija koje drže proruski separatisti na istoku Ukrajine.


»Glasovanje je važan korak koji otvara put za prijenos vlasti iz središta na regije i zajednice, što će istovremeno povećati odgovornosti teritorijalnih vlada prema njihovoj bazi«, ocijenila je Mogherini.


»Sigurna sam da će Ukrajina nastaviti institucionalne reforme, poput gospodarskih, ali i veliku reformu policije i pravosuđa kako bi zajamčila red i sigurnost cijeloj zemlji«, dodala je.


Policija se sukobila s aktivistima nacionalističke stranke Svoboda, koji se protive reformi.


Iz mnoštva okupljenih bačena je bomba koja je pala pred glavni ulaz u parlament, pri čemu je jedan policajac ubijen a ranjeno je nekoliko osoba, uglavnom pripadnika snaga reda.