Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
20. travnja 2019.
Prvi korak prema povjerenju

U Ženevi u tijeku pregovori o slanju humanitarnih konvoja u Homs

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. siječanj 2014. u 21:58 2014-01-25T21:58:00+01:00

"Dugo smo raspravljali o stanju u Homsu i u starome gradu Homsu. Nadamo se da će na kraju konvojima s hranom i lijekovima biti dopušten ulazak u stari grad", rekao je Brahimi. Tisuće stanovnika Homsa u okruženju su snaga režima i ondje žive u nehumanim uvjetima. Nedostaje im lijekova i hrane

ŽENEVA - Pregovarači sirijskog režima i oni iz oporbe u subotu su u Ženevi raspravljali o slanju humanitarnih konvoja u Homs, što je prvi korak prema povjerenju koje od službenog Damaska traži oporba.

Dvije suprotstavljene strane koje su se sastale uz posredovanje UN-ova izaslanika Lahdara Brahimija u ženevskom sjedištu UN-a, spremne su u nedjelju, drugoga dana pregovora razgovarati o problemu tisuća zatvorenika, nestalih, kao i civila otetih u Siriji otkad je pobuna, koja je počela u ožujku 2011. prerasla u krvavi građanski rat.

Prvi krug pregovora - kratki jutrošnji Brahimijev uvod i dvosatnu poslijepodnevnu raspravu, izaslanik UN-a nazvao je "dobrim početkom" dodavši kako se u tom razdoblju ipak nije postiglo dovoljno. Ocjenjujući ritam i ton pregovora, Brahimi je oprezno kazao kako pregovori napreduju "malim koracima".

"Dugo smo raspravljali o stanju u Homsu i u starome gradu Homsu. Nadamo se da će na kraju konvojima s hranom i lijekovima biti dopušten ulazak u stari grad", rekao je Brahimi. Tisuće stanovnika Homsa u okruženju su snaga režima i ondje žive u nehumanim uvjetima. Nedostaje im lijekova i hrane. "Stanje u starome gradu Homsu je katastrofalno", rekao je za France presse zapovjednik operacija za Bliski istok Međunarodnoga Crvenog križa Robert Mardini. Predstavnici Crvenog križa, kazao je, u grad nisu uspjeli ući od studenoga 2012., a stanje je već tada bilo "strašno".

Oporba smatra da će zahtjev Damasku da dopusti humanitarnim konvojima ulazak u Homs biti svojevrstan test o ozbiljnosti namjera režima kada je posrijedi nastavak pregovora u Ženevi.

"Homs je svojevrstan test: ako režim ne otvori koridore kojima će se ljudi koji umiru od gladi opskrbiti hranom i lijekovima, shvatit ćemo to kao da nam režim poručuje da želi vojno, a ne političko rješenje ovog problema", rekao je glasnogovornik oporbene koalicije i član izaslanstva u Ženevi, Luaj Safi. O problemu zatvorenika razgovarat će se u nedjelju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš