Potjera zbog pranja novca

U Španjolskoj izdan uhidbeni nalog za ukrajinskog oligarha Dmitra Firtača

Hina

U priopćenju objavljenom u četvrtak navečer, španjolska policija je objavila da je istražni stožer Barcelone izdao tri europska uhidbena naloga za ukrajinske državljane za koje se smatra da su vođe kriminalne organizacije i pranje novca



MADRID Španjolska policija je objavila da je u Barceloni izdan međunarodni uhidbeni nalog za jednog poslovnog čovjeka iz plinskog sektora u Ukrajini, a u petak tisak piše da se radi o Dmitru Firtaču.


U priopćenju objavljenom u četvrtak navečer, španjolska policija je objavila da je istražni stožer Barcelone izdao tri europska uhidbena naloga za ukrajinske državljane za koje se smatra da su vođe kriminalne organizacije i pranje novca.


Među njima je i jedan važan poslovni čovjek iz plinskog sektora u Ukrajini, objavila je policija. Policija je odbila identificirati magnata, ali razni španjolski mediji su pisali u petak da se radi o Dmitru Firtaču, jednom od najbogatijih osoba u Ukrajini. On je optužen za bliske veze s organiziranim kriminalom i pranjem deset milijuna eura u Španjolskoj.




Dmitro Firtač je bio uhićen u ožujku 2014. u Austriji i nakon plaćanja jamčevine od 125 milijuna eura pušten na slobodu uz organičeno kretanje.


U travnju 2015. austrijsko pravosuđe ga je odbilo izručiti SAD-u gdje je optužen za korupciju i pripadnost kriminalnoj organizaciji.