Zločin iz mržnje ili svađa oko parkiranja?

U SAD-u ubijeno troje muslimanskih studenata

Hina

Reuters

Reuters

Ubojica se sam predao policiji nakon pucnjave te je smješten u zatvor Durham. Kazneno ga se goni zbog ubojstva



CHAPEL HILL Zločin iz mržnje ili svađa oko parkiranja – u srijedu su se čuli glasovi u SAD-u koji zahtijevaju rasvjetljavanje ubojstva od utorka navečer u Sjevernoj Karolini troje muslimanskih studenata koje je ubio muškarac neprijateljski raspoložen spram religija.


Počinitelj trostrukog ubojstva Craig Stephen Hicks (46) zatvoren je zbog ubojstva troje muslimanskih studenata blizu kampusa uglednog sveučilišta Chapel Hill u Sjevernoj Karolini.


Ubojica se sam predao policiji nakon pucnjave te je smješten u zatvor Durham. Kazneno ga se goni zbog ubojstva.




Policija je objavila da ne isključuje zločin motiviran njegovim stavom spram religije ali da prvotna istraga upućuje na običnu svađu među susjedima. »Naša prvotna istraga pokazuje da je zločin motiviran problemom u susjedstvu zbog parkiranja«, kazao je časnik Josh Mecimore, glasnogovornik policije Chapel Hill u priopćenju.


»Razumijemo zabrinutost zbog mogućnosti da se radi o činu motiviranom mržnjom i razmotrit ćemo sve tragove kako bi odredili je li to slučaj«, dodao je šef policije Chris Blue.


Otac dviju žrtvi odmah je odbacio tezu o svađi. »Ne radi se o svađi oko parkirnog mjesta. To je zločin motiviran mržnjom«, ocijenio je Muhamed Abu-Salha, otac dviju djevojki, Jusor Abu-Salha (21) i Razan Abu-Salha (19), ubijenih u utorak navečer istodobno s Jusorinim suprugom, Deom Šadijem Barakatom (23).


»Bilo je to kao egzekucija, metak u svaku glavu«, izjavio je on lokalnim novinama The Chapel Hill News and Observer.


»Taj je muškarac u više navrata nasrtao na moju kćer i njezina supruga, razgovarao je s njima s pištoljem za pojasom. Nisu se osjećali ugodno u njegovu društvu ali nisu mislili da će ići tako daleko«, rekao je otac, psihijatar. Njegova kći pokrivena maramom rekla mu je da ima susjeda »koji nas mrzi zbog toga tko smo, zbog toga što nosimo«, rekao je on.


Naprotiv, supruga ubojice Karen Hicks rekla je na CNN-u kako je uvjerena da »taj incident nema nikakve veze s religijom ili vjerom žrtava već je povezan s razmiricama oko parkiranja između mojeg supruga i susjeda. A naši susjedi različite su rase i vjeroispovijesti«.