Protiv zločin

U Poljskoj održan prvi prosvjed protiv pedofilije u Katoličkoj crkvi

Hina

Reuters

Reuters

 Prvi prosvjed protiv pedofilije u Katoličkoj crkvi u Poljskoj, zemlji tradicionalno privrženoj katolicizmu, održan je u nedjelju u Varšavi, javlja AFP. Oko 200 osoba je defiliralo središtem grada s transparentima na kojima je pisao »Gospodine biskupe, zločin je štititi pedofile«, »Dosta nam je podlosti svećenstva«, »Pedofile u zatvore«.Prosvjednici su nosili zemljovid Poljske na kojem su crnim križevima značili gradove i sela u kojima su zabilježeni slučajevi pedofilije u Katoličkoj crkvi.

Sudionici prosvjeda su se zaustavili ispred četiri crkve gdje su čitali svjedočenja žrtava. Ispred sjedišta biskupije su uz povike »sramota« pročitali dugi popis gradova i sela u kojima su prijavljeni slučajevi svečeničkog zlostavljanja djece.


»Prosvjedujemo jer crkva ostaje pasivna i ne poduzima ništa protiv odgovornih za te zločine«, rekao je Marek Lisinki iz organizacije »Nemojte se bojati« koji prati slučajeve pedofilije u crkvi.»Dugo je to bila tabu tema u Poljskoj«, dodao je Lisinki, i sam žrtva svećenika pedofila.

Slični skupovi su organizirani i u drugim gradovima, posebice Poznanu, gdje je prošlog tjedna jedan sud potvrdio presudu vjerskoj kongregaciji da plati rekordnu globu od 240.000 eura žrtvi svećenika pedofila, što je prvi slučaj u toj zemlji gdje se taj problem od sada redovno marginalizirao.