Za spokoj duše

U Novome Sadu služena misa za srpskog fašističkog ideologa Ljotića

Hina

Po povijesnim dokumentima Dimitrije "Mita" Ljotić je bio srpski fašistički ideolog i političar, vođa pokreta Zbor, te suradnik nacista i vođa SS dragovoljaca tijekom Drugog svjetskog rata



U hramu Srpske pravoslavne crkve Uznesenja gospodnjeg u Novom Sadu u petak navečer služena je misa za srpskog fašističkog ideologa Dimitrija Ljotića i njegovog sina Vladimira, prenijeli su u subotu srbijanski mediji.


Misu za Ljotiće organizirala je skupina građana okupljena oko časopisa “Iskra”, koji veliča povijesnu ulogu Dimitrija Ljotića, prenio je list „Blic“.


Ljotić je prije Drugog svjetskog rata bio vođa pokreta Zbor, poznatog po antikomunizmu i antisemitizmu, da bi nakon nacističke okupacije organizirao Srpski dragovoljni korpus koji je bio otvoreno u službi nacističkog Wehrmachta, dodaje list.




Prema svojemu priznanju misu je naručio Davor Santrač, glavni i odgovorni urednik „Iskre“, novina koje je pokrenuo brat Dimitrija Ljotića u emigraciji.


“Dimitrije Ljotić je poginuo 22. travnja 1945. godine, a njegov sin Vladimir preminuo je 8. ožujka ove godine. Budući da je bila ‘svijetla nedjelja’ uoči Uskrsa, nismo mogli tada održati parastos, pa smo odlučili to učiniti sada i na taj način obilježiti tragediju Ljotića”, rekao je Santrač za „Blic“.


Dodao je da u tome ne vidi ništa čudno, niti sporno, jer optužbe da je Ljotić bio fašist, kako tvrdi, “nisu istinite”.


“Ljotić je još prije Drugog svjetskog rata napisao tekst: ‘Ni fašizam, ni hitlerizam’ u kome je jasno rekao da nema ništa s tim, a optužen je točno za to“, istaknuo je Santrač.


Naveo je da u Srbiji, bar do sada, nije zabranjeno moliti se za spokoj duše bilo kome, te da ne vidi zašto je sporan njihov čin.


Po povijesnim dokumentima Dimitrije “Mita” Ljotić je bio srpski fašistički ideolog i političar, vođa pokreta Zbor, te suradnik nacista i vođa SS dragovoljaca tijekom Drugog svjetskog rata.