Krvoproliće u Kanu

U Nigeriji 120 mrtvih u bombaškom napadu na džamiju

Hina

U istoj džamiji emir je prošlog tjedna pozvao stanovnike na sjeveru zemlje da se naoružaju i pruže otpor islamistima Boko Harama, kritizirajući nesposobnost nigerijske vojske da brani civile od pobunjenika



Najmanje je 120 osoba poginulo, a 270 je ranjeno u petak u napadu na Veliku džamiju u Kanu kojom upravlja jedan od najviših muslimanskih čelnika u Nigeriji koji je pozvao stanovnike da uzmu oružje protiv Boko Harama.


Na meti dvostrukog bombaškog napada za kojim je uslijedila pucnjava naoružanih ljudi u najvećem gradu na sjeveru zemlje bila je džamija u kojoj se održavala tjedna molitva.


Bombaši su prvo izveli dva napada ispred džamije, a onda su “naoružane osobe zapucale na ljude koji su bježali”, rekao je za AFP glasnogovornik nigerijske policije Emmanuel Ojukwu.




Džamija se naslanja na palaču emira Kana, Mohameda Sanusija II., drugog najvišeg muslimanskog čelnika u Nigeriji.


Zasad se ne zna gdje je emir bio u vrijeme eksplozija.


Od petnaestak naoružanih napadača četvoricu je ubilo razjareno mnoštvo, a ostali su uspjeli pobjeći, dodaje policija.


Spasilačka služba objavila je privremeno izvješće u kojemu se navodi da je u napadima barem 120 mrtvih i 270 ranjenih.


U Velikoj džamiji u Kanu emir je prošlog tjedna pozvao stanovnike na sjeveru zemlje da se naoružaju protiv islamista Boko Harama.


Kritizirao je nesposobnost vojske da zaštiti civile od pobunjenika koji gotovo svakodnevno izvode napade u svom uporištu na sjeveroistoku, ali i dalje, vrbujući žene samoubojice.