Okrenuli leđa za vrijeme govora gradonačelnika

U New Yorku pokopan drugi ubijeni policajac

Hina

Reuters

Reuters

Više desetaka policajaca leđima se okrenulo prema ekranu za vrijeme govora gradonačelnika Billa de Balsioa, prema tv-snimkama i fotografijama postavljenim na društvene mreže.Sama pogrebna ceremonija u mrtvačnici Brooklyna protekla je bez izgreda



NEW YORK – Tisuće policajaca iz cijelih Sjedinjenih Država stigle su nedjelju u Brooklyn na pogreb Wnjiana Liua, koji je zajedno s kolegom ubijen u toj četvrti New Yorka, gdje su policajci ponovno prkosili gradnočelniku kojem zamjeraju nedostatnu podršku.


Više desetaka policajaca leđima se okrenulo prema ekranu za vrijeme govora gradonačelnika Billa de Balsioa, prema tv-snimkama i fotografijama postavljenim na društvene mreže.Sama pogrebna ceremonija u mrtvačnici Brooklyna protekla je bez izgreda.

Dvadeset i sedmog prosinca stotine su policajaca okrenule leđa video ekranu dok je gradonačelnik držao govor na pogrebu Rafaela Ramosa. Ta gesta je ocrtala napetosti između gradonačelnika i njegovih 34.000 uniformiranih djelatnika.


Jedan duševni bolesnik je 20. prosinca ubio Wenjiana Liua i Rafaela Ramosa kako bi osvetio smrt dvojice nenaoruažnih Crnaca koje su ovog ljeta ubili policijci.




Tijekom sastanka u utorak između gradonačelnika i pet policijskih sindikata, stanje se nije nimalo popravilo.


Dužnosnici dvaju sindikata optužili su de Blasia da je odgovoran za ta dva ubojstva.


U oproštajnom govoru gradonačelnik je odao počast »hrabrosti, žrtvi i dobroti Wenjian Liua« i zaključio da je »srce cijelog grada slomljeno«.


»Priča detektiva Liua je snažna povijest Amerike, to je klasična priča New Yorka«, rekao je gradonačelnik.


Povorku je predvodio dugi niz policajaca na motorima, a nešto dalje su svirali gajdaši NYPD u kiltovima, koji su također došli odati počast kolegi, prema tradiciji te policijske snage, sastavljene uglavnom od irskih članova 1845. godine.


Pogreb tog policajca, koje je doselio iz Kine u dobi od 12 godina, održan je nekoliko dana kasnije od pogreba Rafaela Ramosa kako bi se omogućilo članovima obitelji da doputuju.