Nekoliko stotina ljudi na ispraćaju

U Moskvi pokop Borisa Njemcova, ključna svjedokinja u Ukrajini

Hina

Reuters

Reuters

MOSKVA – Nekoliko stotina osoba okupilo se u utorak ujutro u Moskvi ispred Centra Saharov gdje je počeo ispraćaj Borisa Njemcova, ubijenog mecima u petak blizu Kremlja.Posmrtni ostaci Borisa Njemcova trebali bi biti izloženi četiri sata kako bi mu se odala posljednja počast u Centru Saharov, muzeju posvećenu ljudskim pravima i sovjetskom akademiku disidentu, prije pokopa na moskovskom groblju.

Majka Borisa Njemcova sjedi ispred otvorena lijesa, kao što predviđa pravoslavni običaj. Pokloniti se i ostaviti cvijeće dolaze nepoznate osobe i uglednici poput nekadašnjeg premijera Mihaila Kasjanova ili američkog veleposlanika Johna Teffta.


Sprovod nekadašnjeg zamjenika premijera Borisa Jeljcina, koji je postao radikalni oponent Vladimiru Putinu, ubijenog u 55. godini, trebao bi se odvijati u prisustvu nekoliko veleposlanika europskih zemalja i drugih stranih dužnosnika, među kojima šefa litavske diplomacije Linasa Linkevičiusa, gradonačelnika Rige Nilsa Ušakovsa te zamjenika poljskog ministra vanjskih poslova Konrada Pawlika. Došao je i bivši britanski premijer John Major, dok su neke strane političke dužnosnike koji su namjeravali doći na ispraćaj spriječile ruske vlasti.


To je izjavila bivša latvijska ministrica vanjskih poslova Sandra Kalniete, danas zastupnica Europskog parlamenta, kao i Bogdan Borusewicz, predsjednik poljskog Senata, koji je kazao da su mu ruske vlasti odbile vizu.




Njemcov je ubijen u petak u neposrednoj blizini Kremlja. Ubojica je pobjegao neidentificiran, što je oporbene aktiviste navelo da optuže predsjednika Vladimira Putina da je ili naručio ubojstvo ili je stvorio atmosferu političkog linča koja je dovela do zločina.


Istražni odbor koji se bavi slučajem potvrdio je u utorak da se ključna svjedokinja, djevojka Borisa Njemcova Ana Durickaja koja je bila s njim u trenutku ubojstva, vratila u Ukrajinu iz koje potječe a nastavit će surađivati s odborom.