Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. ožujka 2019.
Okončana tromjesečna trakavica

U Moldaviji prisegnula proeuropska vlada

Premijer Pavel Filip / Reuters
Premijer Pavel Filip / Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2016. u 11:24 2016-01-21T11:24:27+01:00

Vlada novog moldavskog proeuropskog premijera Pavela Filipa, čije je imenovanje u srijedu potvrdio parlament, prisegnula je u noći na diskretnoj svečanosti dok su trajali masovni prosvjedi u središtu glavnog grada

KIŠINJEV Vlada novog moldavskog proeuropskog premijera Pavela Filipa, čije je imenovanje u srijedu potvrdio parlament, prisegnula je u noći na diskretnoj svečanosti dok su trajali masovni prosvjedi u središtu glavnog grada.
Ta bivša sovjetska republika bila je bez vlade od listopada prošle godine.

Svečana prisega se odvijala u službenoj rezidenciji predsjednika Nicolaea Timoftija, pod jakom policijskom zaštitom.

»Nadam se da će nova vlada, formirana nakon dugog razdoblja političke nestabilnosti, moći vješto i kompetentno rješavati tešku situaciju u kojoj se trenutačno nalazi narod Moldavije«, naveo je Timofti u priopćenju.

Imenovanje Pavela Filipa, bivšeg ministra za informatizaciju i njegovu vladu potvrdili su zastupnici dok su se tisuće prosvjednika okupile blizu parlamenta i tražile poništenje te odluke.

Desetak prosvjednika je ušlo u zgradu, prešavši policijsku ogradu ispred ulaza, ali su izašli nakon poziva čelnika moldavske oporbe.

Prosvjednici su se nakratko sukobili s policijom pri čemu je 15 osoba lakše ozlijeđeno.

SAD i Europska unija su pozvale prosvjednike u Moldaviji na mir i suzdržanost.

U siromašnoj zemlji s 3,5 milijuna stanovnika koja se nalazi između Ukrajine i Rumunjske, već dulje veliki prosvjedi nakon što je početkom travnja objavljeno da je iz banaka nestalo oko milijardu dolara ili 15 posto BDP-a.

Od rujna su u nekoliko navrata tisuće ljudi prosvjedovale u Kišinjevu zahtijevajući ostavku predsjednika optuženog da služi initeresima oligarha kao i da se ne bori protiv korupcije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka