Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. listopada 2019.
Teški udarci mafijaškim organizacijama

U Meksiku uhićen "El Taliban", vođa narkokartela Zetas; a u Italiji 43 pripadnika 'Ndranghete

Zetase okrivljuju za najveći broj od više desetaka tisuća mrtvih u meksičkome ratu narko-kartela / Foto Reuters
Zetase okrivljuju za najveći broj od više desetaka tisuća mrtvih u meksičkome ratu narko-kartela / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2012. u 12:34 2012-09-27T12:34:11+02:00

Uhićenje El Talibana moglo bi smiriti nasilje u gradovima poput Nueva Lareda, u blizini teksaškoga grada Lareda, s meksičke strane granice. Istodobno, njegovim uhićenjem ojačat će položaj Trevina Moralesa koji s Herbertom Lazcanom, poznatim i kao 'El Lazca' dijeli čelništvo nad Zetama.

RIM/CIUDAD DE MEXICO – Talijanska je policija uhitila 43 pripadnika 'Ndranghete, mafijaške organizacije u Kalabriji na jugu zemlje, priopćila je policija u četvrtak.

Uhićeni su osumnjičeni za trgovinu drogom, a uhićenima su oduzete nekretnine i novac u iznosu od 50 milijuna eura.

Državne službe za borbu protiv mafije u posljednje su vrijeme usmjerile aktivnosti protiv dva mafijaška klana u gradu Catanzaru, koja su posebno utjecajna u Kalabriji.

Kalabrijska 'Ndrangheta smatra se trenutačno najsnažnijom mafijaškom organizacijom. 

U Meksiku je pak policija zadala težak udarac jednoj frakciji veoma nasilnog narko-kartela Zetas jer je vojska u srijedu navečer objavila da je uhitila jednog od najtraženijih vođa Ivana Velasqueza Caballera, poznatijega kao 'El Taliban', objavila je američka TV mreža ABC.

Velasquez Caballero sudjelovao je u krvavim untrašnjim borbama s čelnikom Zetasa Miguelom Angelom Trevinom Moralesom, a meksičke vlasti kažu da je taj raskol uzrok i nedavnog povećanja broja masakra i smaknuća vatrenim oružjem, osobito na sjeveru Meksika.

»Osoba za koju mi pretpostavljamo, a i sama priznaje da je Ivan Velasquez Caballero, uhićena je u saveznoj državi San Luis Potosiju«, na sjeveru Meksika, kaže se u priopćenju mornarice.

Vlasti su za Velasqueza Caballera, poznatoga i kao 'Z-50' nudile 30 milijuna pesosa, ili 13,3 milijuna kuna.

Bude li vijest potvrđena, uhićenje El Talibana moglo bi smiriti nasilje u gradovima poput Nueva Lareda, u blizini teksaškoga grada Lareda, s meksičke strane granice. Istodobno, njegovim uhićenjem ojačat će položaj Trevina Moralesa koji s Herbertom Lazcanom, poznatim i kao 'El Lazca' dijeli čelništvo nad Zetama.

Zetase smatraju najnasilnijom kriminalnom organizacijom zapadne hemisfere. Njih okrivljuju za najveći broj od više desetaka tisuća mrtvih u meksičkome ratu narko-kartela, iako su i druge bande počinile masovna ubojstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.