Medijski navodi

U Maroku uhićene 3 osobe povezane s napadima u Kataloniji

Hina

Reuters

Reuters



U Maroku su uhićene tri osobe povezane s napadima u Kataloniji nakon što je marokanska policija u Casablanci privela distributera plinskih boca koji je u katalonskom gradiću Ripollu bio susjed Younesu Abouyaaqoubu, bjeguncu ubijenom u ponedjeljak.


Marokanska policija uhitila je Hichama Ennadiha koji je raznosio stanarima plinske boce a prije odlaska u Maroko živio u Ripollu, gradiću gdje je živjela većina od 12 osumnjičenih za teroristički napad, piše španjolska novinska agencija EFE pozivajući se na izvor iz ministarstva unutarnjih poslova.Ennadih je identificiran tijekom pretresa jednog stana u Ripollu, u Kataloniji, tijekom akcije katalonske policije. On je privremeno prebivao u stanu u kojem je mogao živjeti, ili kratko boravio Abouyaaqoub, glavni osumnjičeni za ubojstvo 14 osoba u Barceloni.

Katalonska policija je Abbouyaaqouba pronašla u ruralnom području 50 kilometara od Barcelone te ga ubila. On je prema istrazi bio vozač bijelog kombija kojim su pregaženi prolaznici na šetalištu u centru Barcelone. Ennadih, čiji brat također raznosi plinske boce za grijanje vode, živio je u istoj zgradi i bio susjed Abouyaaqoubu u Ripollu.


Šef katalonske policije je u ponedjeljak rekao kako je džihadistička ćelija bila sastavljena od 12 osoba, od kojih su četvorica ostala živa i uhićena, te da su planirali izvršiti napade eksplozivom. Policija je pronašla oko 120 plinskih boca i materijal za pravljenje eksploziva u kući u kojoj je prošli tjedan došlo do slučajne eksplozije u kojoj su poginula dva osumnjičenika.


Treći, ozlijeđeni i uhićeni Mohamed Houli Chemlal (21), rekao je u utorak na sudu u Madridu kako su planirali veće napade eksplozivnim napravama na znamenitosti u Barceloni, izvijestio je EFE pozivajući se na izvor sa suda. Nakon što im je eksplozija pokvarila plan napali su vozilima i hladnim oružjem. Pojavljivanje četvorice uhićenih pred sucem bilo je zatvoreno za medije i javnost.Šef katalonske policije rekao je u ponedjeljak kako je ćelija od 12 članova odgovorna za napade u Kataloniji razbijena no da će se istraga u međunarodnom okviru nastaviti. Chemlal je sucu rekao kako osim 12 osoba poznatih policija više nitko nije bio umiješan. U Maroku su osim distributera plinskih boca uhićene još dvije osobe. U gradu Nadoru je priveden Nourine Oukabi, bratić Mousse i Drissa, zbog »veličanja terorizma« u Kataloniji. Moussu je policija ubila u gradiću Cambrils dok je Driss uhićen te u utorak izašao pred sudca. Policija provjerava da li je Nourine imao stvarnu namjeru napada na španjolsko veleposlanstvo u glavnom marokanskom gradu Rabatu.Treća uhićena osoba u Maroku je muškarac koji je mogao imati veze sa Moussom. On je priveden u gradu Oujdi.

Španjolski sudac poslao dvojicu osumnjičenih za napade u BArceloni u zatvor




Sudac španjolskog visokog suda poslao je dvojicu od četvorice osumnjičenika za napad kombijem u Barceloni, Mohameda Houlija Chemlala i Drissa Oukabira u zatvor optuživši ih za članstvo u terorističkoj organizaciji i ubojstvo, prema presudi suda objavljenoj u utorak.


Treći osumnjičenik, Salih El Karib, koji je vodio internetski kafić u gradu Ripolliju gdje je većina od 12 osumnjičenika živjela, ostat će u pritvoru zbog daljnje istrage. Četvrti osumnjičenik Mohamed Aalla, bit će pušten na slobodu pod određenim uvjetima.Chemlal, osumnjičen za pripadnost islamističkoj skupini koja je izvela terorističke napade u Kataloniji, rekao je u utorak pred sucem u Madridu kako je skupina planirala veće napade eksplozivom u Barceloni, tvrde španjolski mediji pozivajući se na izvore iz suda, a španjolska javna televizija RTVE tvrdi da je cilj bila katedrala Sagrada Familia.

Dvojica od osumnjičenih pripadnika islamističke skupine koja je izvela napade u Kataloniji prošli tjedan rekli su sudcu kako je lokalni imam potaknuo napad, rekao je izvor upoznat sa njegovim svjedočenjem.


Abdelbaki Es Satty, bivši imam u gradu Ripolliju odakle su većina članova terorističke ćelije, poginuo je u eksploziji u kući noć prije nego što je izvršen napad kombijem u Barceloni dok je skupina pripremala eksploziv kako bi izvela veći napad.U napadima prošli četvrtak u Barceloni i Cambrilsu ubijeno je 15 osoba jurećim kombijem i hladnim oružjem, a za napad je osumnjičena skupina od 12 muškaraca od kojih su četvorica ostali živi i izvedeni u utorak pred sud.

Chemlal (21) je najmlađi od četvorice koji je prvi izašao pred suca. On je ozlijeđen u noći na četvrtak u eksploziji kuće u mjestu Alcanar.