Intenzivna istraga

U Libiji uhićen brat napadača iz Manchestera, britanska policija traži pomagače i izrađivača bombe

Hina

Reuters

Reuters

»Imamo dokaze da je bio upleten u Daesh (arapski akronim za Islamsku državu)lamic State) sa svojim bratom. Pratili smo ga dulje od mjesec i po dana«, reako je bin Salem te dodao »bio je u kontaktu sa svojim bratom i znao je za napad«



Hashem Abedi, mlađi brat napadača koji je u ponedjeljak u Manchesteru ubio 22 osobe, uhićen je u srijedu u Libiji, a britanska policija traga za pomagačima koji su atentatoru pomogli izraditi samoubilačku bombu i koji su možda spremni za novi smrtonosni napad.


Snaga poznata kao Rada uhitila je u Tripoliju u utorak navečer Hashema Abedija, rođenog 1997., javlja agencija Reuters citirajući glasnogovornika.Glasnogovornik Ahmed Bin Salem rekao je da je Hashem bio u kontaktu sa svojim bratom samoubojicom Salmanom.»Imamo dokaze da je bio upleten u Daesh (arapski akronim za Islamsku državu)lamic State) sa svojim bratom. Pratili smo ga dulje od mjesec i po dana«, reako je bin Salem te dodao »bio je u kontaktu sa svojim bratom i znao je za napad«. Dok britanska policija nastoji dobiti što bolji uvid u životopis Salmana Abedija, rođenog u Velikoj Britaniji, premijerka Theresa May sastala se s dužnosnicima sigurnosti koji su naveli da procjenjuju potrebnim podići razinu sigurnosti na »kritičnu«, što znači da je neminovan novi napad.Sastavni dio ovakve sigurnosne procjene je strahovanje da je Abedi mogao raditi sa širom mrežom pomagača koji možda imaju veze s militantnim skupinama koje su sposobne za planiranje i izvršenje samoubilačkih bombaških napada.»Pitanje je: je li djelovao sam ili je bio dio mreže koja želi ubijati. Na to se usmjerava istraga«, kazao je za Reuters izvor blizak istrazi pod uvjetom anonimnosti.

»Strahuje se da možda postoje i drugi koji su mu pomogli izraditi bombu. Izrada bombe ove vrste traži određenu razinu znanja i kompetentnosti«, kazao je izvor.


Policija nastoji razotkriti mrežu


Čelnik mančesterske policija Ian Hopkins kazao je novinarima kako je posve jasno da policija istražuje ono što je nazvao »mrežom«, no odbio je dati bilo kakav dodatni detalj vezan uz istragu.




Policija je do sada objavila da je uhitila četvoricu ljudi te da su snage specijalne policije izvršile raciju u Abedijevu domu 12 sati nakon napada. Uhićen je i Abedijev brat Ismail.


Britanske službe sigurnosti sada nastoje istražiti kako se Abedi, visok, koštunjav mladić, sin pobožnog muslimana koji je bio protivnik bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, pretvorio u ubojicu.


Abedi je rođen u Manchesteru 1994., a odrastao je u Britaniji. Njegovi roditelji emigrirali su iz Libije u London te su se potom preselili u četvrt Fallowfield, u južnom Manchesteru, gdje su živjeli najmanje deset godina.


Britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd kazala je kako se Abedi nedavno vratio iz Libije, dok je njezin francuski kolega Gerard Collomb kazao da je dokazano imao veze s Islamskom državom i da je vjerojatno bio i u Siriji.


Od sina do ubojice


Prema istraživačkom institutu Kalam, koji ima ured u Tripoliju, Abedijev otac Ramadan Abedi, poznatiji kao Abu Ismail, došao je 1992. iz Saudijske Arabije u London i pridružio se 1994. Islamističkoj libijskoj borbenoj skupini.


Abedijev otac i stariji brat Ismail bili su vrlo aktivni u džamiji Disbury u južnom Manchesteru, kazao je povjerenik džamije Fawzi Haffar.Abu Ismail pozivao je na molitvu, dok je je njegov sin Ismail radio kao volonter, kazao je Haffar. »On (Abu Ismail) bio je vrlo privržen, koliko znam«, kazao je Haffar dodavši da je Abedijev otac već neko vrijeme u Libiji.Glasnogovornik džamije Abdalla Yousef kazao je da su otac i ostatak obitelji otišli u Libiju 2011. kada je ubijen Gadafi, ostavivši za sobom u Britaniji dva sina. Američke tajne službe navode da Abedi ima i sestru Jomanu, no o trećem sinu nije se dosad govorilo.Ismaila je policija uhitila u Chorltonu, u južnom Manchesteru. Abedi je u južnom Manchesteru pohađao školu Burnage za dječake od 2009. do 2011., potvrdila je škola. Bio je i navijač Manchester Uniteda.»Oduvijek je imao nekih problema s ponašanjem«, kazao je za Daily Mail Leon Hall koji je išao s Abedijem u školu te dodao: »Ne mogu reći da sam ga volio«.

Nakon završetka škole Abedi je 2014. počeo pohađati tečaj poslovanja i menadžmenta na obližnjem sveučilištu u Salfordu.


Abedijev susjed koji živi u zgradi preko puta njegove, Alan Kinsey (52) kazao je da misli da je posljednjih 7-8 mjeseci tu živio samo jedan čovjek, za kojeg je rekao da je bio odjeven u tradicionalnu bijelu islamsku odjeću.


Neki mediji prenose da je Abedijev otac bio pripadnik al-Kaide, te prenose i njegovu izjavu iz Tripolija u kojoj on opovrgava vezu njegova sina s bombaškim napadom i tvrdi da njegova obitelj nije ona »koja sebe raznosi među nevinima«.