Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
28. veljače 2020.
UN otkrio neizrecivo nasilje

U Južnom Sudanu grupno siluju djevojčice, kastriraju dječake i djeci režu vratove

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2015. u 7:48 2015-06-19T07:48:00+02:00

U napadima koje je opisao UNICEF u samo tri tjedna u svibnju ubijeno je 129 djece. Dogodili su se u ratom zahvaćenoj južnosudanskoj državi Unity, a strahote su prepričali preživjeli očevici

NEW YORK - Međunarodni fond UN-a za djecu u četvrtak je javnosti otkrio u kakvim užasnim okolnostima ubijaju djecu u Južnom Sudanu, uključujući kastraciju dječaka koji su potom ostavljeni da umru i grupna silovanja djevojčica među kojima su neke imale samo 8 godina.

Djecu su također vezali zajedno i potom im prerezali vratove; drugu djecu su živu bacali u goruće zgrade. U napadima koje je opisao UNICEF u samo tri tjedna u svibnju ubijeno je 129 djece. Dogodili su se u ratom zahvaćenoj južnosudanskoj državi Unity, a strahote su prepričali preživjeli očevici.

UNICEF napominje da su djeca u Južnom Sudanu suočena s "novom razinom brutalnosti".

"U ime ljudskosti i osnovne pristojnosti, to nasilje nad nedužnima mora prestati", rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Luke.

Upozorio je da je oko 13 tisuća djece unovačeno kao vojnici tijekom građanskog rata koji je izbio u prosincu 2013. kad je borba za vlašću između predsjednika Salve Kira i njegovog bivšeg zamjenika Rieka Machara prerasla u nasilje. U sukobima su dosad ubijeni deseci tisuća ljudi, a iz domova je moralo pobjeći 2 milijuna osoba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.