Novi sukobi

U Jemenu poginula 21 osoba

Hina

Reuters

Reuters

U noćnim sukobima između šijitskih pobunjenika Huta i boraca sklonih predsjedniku Jemena poginula je 21 osoba u gradovima Taez i Atak, objavili su u nedjelju medicinski izvori i lokalni dužnosnici



TAEZ  U noćnim sukobima između šijitskih pobunjenika Huta i boraca sklonih predsjedniku Jemena poginula je 21 osoba u gradovima Taez i Atak, objavili su u nedjelju medicinski izvori i lokalni dužnosnici.


Deset Huta i četiri pripadnika »narodnih odbora« (paravojske sklone šefu države Abdu Rabu Mansuru Hadiju) poginulo je u žestokim sukobima u Taezu, velikom gradu na jugozapadu Jemena, istakli su ti izvori.


Ta se paravojska bori na strani Brigade 35, lojalne predsjedniku Hadiju. U akciji su primili podršku zrakoplovstva koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja je bombardirala nekoliko pobunjeničkih položaja u zoru.




Istodobno su pojačanja Hutija stigla kopnenim putem iz gradova Hodeida i Ib.


Relativno pošteđen sukoba zadnjih tjedana, Taez je već nekoliko dana poprište žestokih sukoba između Huta i lojalista.


U Ataku, središtu pokrajine Šabva, sedam Huta je ubijeno u noćnom napadu na njihov položaj koji su izvele naoružane osobe iz sunitskih plemena u tom području.


Jemenska vlada u subotu je odbila plan primirja koji je Ujedinjenim narodima predložio Iran koji podržava Hute ocijenivši to političkim manevrom Irana.


Jemenska vlada i Saudijska Arabija optužuju Iran da se miješa u unutarnje stvari Jemena.