Borba s pandemijom

U Italiji se ipak pojavio tračak nade: ‘Ne smijemo se puno zanositi. Ovaj tjedan će biti presudan’

Hina

Reuters

Reuters

»Prve stroge mjere izolacije donesene su 11. ožujka. Očekivali smo rezultate nakon dva do tri tjedna. Dakle, idući tjedan će svakako biti presudan« i »očekujemo potvrdu obrata trenda«, dodao je, pozivajući na najveći mogući oprez u obiteljima kako bi se spriječilo širenje zaraze



Bitka još nipošto nije dobivena u Italiji gdje su posljedice epidemije strašne, ali u nedjelju su talijanski dužnosnici prvi put oprezno izrazili nadu u skoro povlačenje pandemije koronavirusa.


U mjesec dana gotovo 5.500 ljudi je umrlo u pandemiji u Italiji, daleko najteže stradaloj zemlji u svijetu, s više od trećine ukupnog broja umrlih.


U zadnja 24 sata u Italiji umrla 651 osoba, što je velik broj ali je u znatnom padu u odnosu na ‘rekord’ dan ranije (793).




»Brojevi objavljeni danas manji su nego jučer. Nadam se i svi se nadamo da će se oni potvrditi ovih dana«, rekao je čelnik Civilne zaštite Angelo Borrelli.


»No moramo i dalje biti oprezni«, dodao je nakon drugog vikenda karantene u Italiji.


»Ne smijemo se pretjerano zanositi ni davati preveliku važnost« današnjim podacima, ali »to je znak na koji gledamo pozitivno«, rekao je Franco Locatelli, čelnik talijanskih sanitarnih vlasti.


»Prve stroge mjere izolacije donesene su 11. ožujka. Očekivali smo rezultate nakon dva do tri tjedna. Dakle, idući tjedan će svakako biti presudan« i »očekujemo potvrdu obrata trenda«, dodao je, pozivajući na najveći mogući oprez u obiteljima kako bi se spriječilo širenje zaraze.


Ovaj sramežljiv znak nade došao je iz Lombardije, pokrajine u kojoj je Milano, koja je teško stradala jer je u njoj umrlo 3.456 ljudi. No porast broja pozitivnih slučajeva se prepolovio (+1.691 u nedjelju a +3.251 dan ranije).