Optužbe na račun SAD-a

U Iranu skupovi pristaša vlade dok klerici traže oštre kazne za vođe prosvjeda

Hina

Deseci tisuća podržavatelja iranske vlade u petak su održali skupove podrške po cijeloj zemlji i izražavajući vjernost klericima i optužujući Sjedinjene Države da potiče najveće protuvladine prosvjede u posljednjih desetak godina, izvijestila je iranska državna televizija



ANKARA Deseci tisuća podržavatelja iranske vlade u petak su održali skupove podrške po cijeloj zemlji i izražavajući vjernost klericima i optužujući Sjedinjene Države da potiče najveće protuvladine prosvjede u posljednjih desetak godina, izvijestila je iranska državna televizija.


Klerik Ahmad Khatami, koji je vodio molitvu u petak, pozvao je vlasti da se »odlučno« obračunaju s odgovornima za izazivanje prosvjeda koji traju više od tjedan dana i u kojima su ubijene 22 osobe a više od tisuću uhićeno, po iranskim dužnosnicima.


»No prema onim običnim Irancima koje su prevarili ti izazivači pobune podržani od Amerike treba postupati u skladu s islamskom milošću«, rekao je Khatami vjernicima na teheranskom sveučilištu, izvijestila je iranska elevizija.




Khatami je također pozvao vladu da posveti »veću pozornost ekonomskim problemima ljudi«.


Prosvjedi su izbili 28. prosinca u svetom šijitskom gradu Mashhadu nakon što je vlada objavila planove za podizanje cijena goriva i rezanje novčane pomoći za siromašne Irance.


Nemiri, u kojima su tisuće mladih i radnika izražavali bijes zbog korupcije, nezaposlenosti i sve većih razlika između bogatih i siromašnih, proširili su se na više od 80 gradova.


Ministar unutarnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli je ustvrdio da je u njima sudjelovalo 42.000 ljudi, kako je prenijela državna televizija.