Unatoč sudskoj zabrani

U Bilbaou 10.000 prosvjednika u znak podrške baskijskim separatistima u zatvorima

Hina

Dvije glavne baskijske političke stranke, Bildu i Baskijska nacionalistička stranka, pridružile su se prosvjedu i pretvorile ga u povorku za "ljudska prava, razumijevanje i mir"



BILBAO - Ulicama Bilbaoa u subotu su u prosvjednoj povorci, unatoč sudskoj zabrani skupa, prošli deseci tisuća baskijskih nacionalista i separatista izražavajući podršku pripadnicima separatističke organizacije ETA koji se nalaze u španjolskim zatvorima.


Sudac visokog suda u Madridu zabranio je prosvjed koji su prvotno organizirali podržavatelji zatvorenih Baskijaca kako bi zatražili da ih se premjesti u zatvore u Baskiji. Dvije glavne baskijske političke stranke, Bildu i Baskijska nacionalistička stranka, pridružile su se prosvjedu i pretvorile ga u povorku za “ljudska prava, razumijevanje i mir”.


Odnos prema zatvorenim pripadnicima baskijske separatisčke organizacije ETA neugodno je pitanje za vladu u Madridu, jer bi ustupak zatvorenicima zasigurno razgnjevio udruge žrtava ETA-e koja je u četiri desteljeća ubila više od 800 osoba. ETA je 2011. proglasila primirje i nagađa se da bi se uskoro mogla u potpunosti razoružati.




Zahtjevi zatvorenih pripandika ETA-e da kazne služe u baskijskim zatvorima imaju veće izglede za prihvaćanje otkako su prošlog mjeseca u svojoj izjavi rekli da priznaju španjolsko pravosuđe. U zatvorima u Španjolskoj nalazi se oko 600 pripandika ETA-e.