Opasno necijepljenje

U Berlinu umrla beba od posljedica ospica

Hina

Regionalno ministarstvo zdravstva informaciju o smrt jednoipolgodišnjeg dječaka objavilo je na dan kada je jedna osnovna škola u Berlinu preventivno prekinula nastavu zbog brojnih slučajeva zaraze. Od ove zarazne virusne bolesti od listopada je u glavnome njemačkom gradu oboljelo 570 osoba, izvijestio je institut Robert Koch. Vlasti nisu izvijestile je li dječak bio cijepljen protiv zaraze



BERLIN – Osamnaestomjesečna beba umrla je u srijedu u Berlinu od posljedica ospica, što je prva registrirana smrt od te zarazne bolesti koja je u jesen pogodila Njemačku, izvijestile su njemačke vlasti.


Regionalno ministarstvo zdravstva informaciju o smrt jednoipolgodišnjeg dječaka objavilo je na dan kada je jedna osnovna škola u Berlinu preventivno prekinula nastavu zbog brojnih slučajeva zaraze. Od ove zarazne virusne bolesti od listopada je u glavnome njemačkom gradu oboljelo 570 osoba, izvijestio je institut Robert Koch. Vlasti nisu izvijestile je li dječak bio cijepljen protiv zaraze.


Savezni ministar zdravstva Hermann Groehe u ponedjeljak je pozvao stanovnike da kod svojih liječnika opće prakse provjere jesu li cijepljeni protiv virusa ospica.




»Svi koji odbiju cijepiti vlastitu djecu dovode u opasnost i njih, ali i ostale«, stoji u priopćenju. Njegova glasnogovornica rekla je da u ovom trenutku nije predviđeno obvezno cijepljenje, no da će se ponovno uputiti pozivi roditeljima te da će se provjeriti evidencija o cijepljenju. Ukoliko to ne bude dovoljno, »morat će se primijeniti druge mjere«, kazala je.


Ospice mogu prouzročiti teške respiratorne i neurološke probleme poput encefalitisa koji može rezultirati smrću. Protivnici cijepljenja tvrde da ono ima razne opasne nuspojave.


Iz instituta Robert Koch kažu da su prvi slučajevi ospica u Berlinu registrirani nakon dolaska u zemlju tražitelja azila iz Srbije i Bosne i Hercegovine gdje epidemija traje od veljače 2014.