Otišao je tvorac "Vremena"

U Beogradu umro odvjetnik Srđa Popović

Bojana Oprijan Ilić

U bogatoj odvjetničkoj karijeri zastupao je mnoge koji su uhićeni poslije studentske pobune 1968. godine, ali i političke disidente, pa i kontroverzne osobe.  Branio je mladog Zorana Đinđića, ali i Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana, Vladimira Šeksa...



BEOGRAD Nakon kratke i teške bolesti u Beogradu je u 76. godini života preminuo poznati odvjetnik i borac za ljudska prava Srđa Popović.


U bogatoj odvjetničkoj karijeri zastupao je mnoge koji su uhićeni poslije studentske pobune 1968. godine, ali i političke disidente, pa i kontroverzne osobe.  Branio je mladog Zorana Đinđića, ali i Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Gojka Đoga, Leonida Šejka, Vojislava Šešelja, Mihaila Markovića, Dragoljuba Mićunovića, Nebojšu Popova, Kostu Čavoškog, Dušana Makavejeva, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana, Vladimira Šeksa, Dobroslava Paragu…


U novije vrijeme  u javnosti je  govorio najčešće kao odvjetnik obitelji ubijenog premijera Srbije i inzistirao  na rasvjetljavanju političke pozadine atentata.. Podnio je kaznenu prijavu protiv tadašnjeg predsjednika SRJ, Vojislava Koštunice, kao i šefa Vojne službe sigurnostim Ace Tomić u kojoj je  naveo  dokaze koji ukazuju na vezu između oružane pobune Postrojbe za specijalne operacije  i kasnijeg atentata na predsjednika srbijanske  vlade,  Zorana Đinđića.  

Tijekom devedesetih godina Popović je bio jedan od istaknutih boraca protiv režima Slobodana Miloševića, a 1990. je pokrenuo prvi privatni medij u tadašnjoj Jugoslaviji – tjednik “Vreme”. Srđa Popović  rođen je  u Beogradu, Pravni fakultet je završio 1961. i postao partner u obiteljskoj odvjetničkoj kancelariji koju je 1933. osnovao njegov otac. Ubrzo je postao najistaknutiji advokat ljudskih prava u Jugoslaviji. Bio je jedan od najvećih protivnika režima Slobodana Miloševića, odnosno jedan od prvih intelektualaca koji je na njega ukazao kao na “veliku opasnost”.




 U svijetu je postao poznat još 1976. godine kada je bio na naslovnoj strani londonskog “Tajmsa”, koji ga je opisao kao “čovjeka koji je dugo žigosan u Jugoslaviji, jer je jedan je jedan od hrabrih koji brane progonjene zbog svojih uvjerenja”.Često je proglašavan izdajnikom srpstva a zbog javnih prijetnji 1991. izbjegao je u SAD odakle se vratio posle svrgavanja Miloševića 5. listopada 2000. godine.