Uz povike ''sloboda''

U Barceloni 750.000 prosvjednika traži slobodu za katalonske dužnosnike

Hina

Reuters

Reuters



 NOVO 21.55 Oko 750.000 prosvjednika izašlo je u subotu na ulice Barcelone tražeći od Madrida puštanje na slobodu katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.


»Sloboda političkim zatvorenicima. Mi smo Republika«, pisalo je na velikom transparentu kojeg su tisuće nosile ulicama glavnog grada Katalonije. Nošeni emocijama građani ondje ne odustaju od nezavisnosti izglasane u katalonskom parlamentu prije dva tjedna.


»Pogledajte sve ove ljude ovdje. Izađu li 21. prosinca na glasovanje…nezavisnost će pobijediti«, rekao je umirovljenik Pep Morales. Španjolska vlada je za 21. prosinca najavila prijevremene izbore u Kataloniji raspustivši katalonsku vladu.Osam članova smijenjene vlade nalazi se u pritvoru pored Madrida kao i dvojica čelnika organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC) i Omnium Cultural koje su organizirale okupljanje. Barcelonska policija je rekla da je oko 750.00 ljudi bilo na prosvjedima, mnogi od njih iz svih dijelova Katalonije. Španjolska traži od Belgije izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četverice njegovih dužnosnika nakon što se nisu pojavili na sudu u Madridu. Više od 20 osoba je optuženo za pobunu, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti ili ometanja policajaca prilikom intervencije na biračkim mjestima i prosvjedima dok je bivši šef katalonske policije optužen za pasivnost na dan referenduma.»Sloboda, sloboda!«, vikali su prosvjednici noseći katalonske zastave. »Sve se odvija kako treba. Idemo kako i trebamo ići, malo po malo bez nasilja«, rekla je 58-godišnja tajnica Gloria Arraz noseći natpis »Sloboda političkim zatvorenicima«.Na čelu povorke koračali su članovi obitelji pritvorenih. Iza njih mladi, stari, djeca. Noć u Barceloni osvijetlile su tisuće upaljenih mobitela a kolona je bila dugačka oko tri kilometra. »Niti korak natrag«, vikali su. Puigdemont je poslao iz Belgije potporu prosvjednicima. »Želimo vas čuti. Siguran sam da ćemo čuti vašu buku mi ovdje u Belgiji kao i oni u zatvoru. Puno vam hvala«, naveo je Puigdemont u snimljenoj video poruci objavljenoj na kraju okupljanja.»U španjolskoj državi više se ne može ovako nastaviti. Europska zajednico, prestani gledati u stranu«, istaknuo je Puigdemont. Smijenjena ministrica poljoprivrede, Meritxell Serret, koja se nalazi s Puigdemontom u Belgiji pozvala je okupljene na masovni izlazak na izbore.»Izađimo svi zajedno po slobodu ove zemlje i naših političkih zatvorenika«, istaknula je. »Sloboda, sloboda!«, vikala je nepregledna masa. Stotine autobusa i automobila pristiglo je u subotu u Barcelonu iz svih dijelova Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske. Na izbore je pozvano 5,5 milijuna birača s pravom glasa a ovih dana se slažu liste i koalicije. Mnogi u prosvjedu žele jednu zajedničku listu za nezavisnost.Španjolska vladajuća Narodna stranka zatražila je od katalonske javne televizije TVE3 da ne prenosi prosvjed zagovornika nezavisnosti no to je odbijeno, izvijestile su novine La Vanguardia i El Mundo.

U prosvjedu je bila gradonačelnica Barcelone Ada Colau koja ne podržava jednostrano proglašenje nezavisnosti ali podržava referendum te se protivi pritvaranju dužnosnika. Ondje pak nije došla predsjednica katalonskog parlamenta Carmen Forcadell koja je u petak izašla iz pritvora pored Madrida nakon što je za nju uplaćena jamčevina od 150.000 eura. Ona je optužena za omogućavanje i sudjelovanje u izglasavanju nezavisnosti. Sudac joj je zabranio sve aktivnosti koje podupiru izglasanu nezavisnost a odvjetnik joj je savjetovao da ne sudjeluje u subotu navečer.


Pritvoreni dužnosnici porukama preko društvenih mreža zahvalili su prosvjednicima.U subotu su u Valenciji, susjednog regiji Katalonije, tisuće stanovnika izašle na ulicu podupirući jedinstvo Španjolske. Dužnosnici triju španjolskih unionističkih stranaka, Narodne stranke desnog centra, lijevog centra PSOE i stranke centra Građani – istaknuli kako prosvjednici i čelnici u Barceloni nastavljaju dijeliti društvo.Izbori za četrdeset dana označeni su kao izjašnjavanje »za« ili »protiv« nezavisnosti Katalonije a ankete pokazuju da će rezultat biti neizvjestan.

————


Desetci tisuća zagovnika nezavisnosti Katalonije uz povike »sloboda« koračaju u subotu ulicama Barcelone tražeći oslobađanje katalonskih dužnosnika pritvorenih pod optužbom za pobune.


Deset osoba je, pod optužnom za pobunu protiv Španjolske, pritvoreno pored Madrida nakon što je u katalonskom parlamentu izglasana nezavisnost prije dva tjedna.»Sloboda političkim zatvorenicima«, piše na transparentima dok se na ulicama vijore katalonske zastave. Prosvjed organiziraju Katalonska nacionalna skupština (ANC) i Omnium Cultural, čiji su čelnici u pritvoru, i koje mobiliziraju građane u obranu proglašene republike. Na čelu povorke su članovi obitelji osmero pritvorenih članova smijenjene katalonske vlade. »Mi smo Republika«, piše na transparentu kojeg nose. Prosvjed je počeo u 17 sati te se očekuje više stotina tisuća građana.Iz Belgije se oglasio i smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont koji je istaknuo kako je »Španjolska naštetila demokraciji« uhićenjem zagovornika nezavisnosti. »Jako je razočaravajuće što Europa odgovara na situaciju u Mađarskoj i Poljskoj ali ne i Kataloniji«, rekao je u razgovoru za britansku televiziju Sky News.Puigdemont i četvero dužnosnika nalaze se u Belgiji. Španjolska je zatražila njihovo izručenje nakon što se nisu pojavili na saslušanju na sudu u Madridu.Katalonski parlament je 27. listopada izglasao nezavisnost Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske. Španjolska vlada je idući dan preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom, raspustivši regionalnu vladu izabranu 2015. te je raspisala prijevremene izbore za 21. prosinca.