Provokacija

U Banja Luci najavljen skup potpore Ratku Mladiću

Hina

Reuters

Reuters



 Vlasti u Srebrenici otkazale su gostovanje kontroverzne srbijanske novinarke Ljiljane Bulatović u tom gradu uoči obilježavanje 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima, ali o zato je za 11. srpnja u Banjoj Luci zakazan skup potpore optuženiku za ratne zločine Ratku Mladiću kojega se smatra glavnim nalogodavcem najtežeg ratnog zločina počinjenog u Europi nakon Drugog svjetskog rata.


Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić potvrdio je u četvrtak medijima u BiH kako je osobno zatražio Ljiljanu Bulatović da tamo ne dolazi.


»Dogovorili smo se da se u ovim danima ne održi ta promocija«, kazao je Grujičić i rekao da želi osigurati uvjete da obilježavanje obljetnice srebreničkog genocida protekne u miru i uz dostojanstven odnos prema žrtvama i članovima njihovih obitelji.




Ljiljanu Bulatović su u Srebrenicu 7. srpnja pozvale baš općinske vlasti Srebrenice kako bi tamo promovirala knjigu pod naslovom »Srebrenica – laž i podvala srpskom narodu«. U tom se uratku provlače teze kako genocida nad Bošnjaicma nije bilo te kako Mladić nije zapovjedio nikakve zločine.


Većinu u srebreničkom općinskom vijeću od lanjskih lokalnih izbora imaju srpske stranke.


Najava promocije takve knjige kao i dolaska Bulatović koja neprestano hvali Mladića i Radovana Karadžića kao srpske junake izazvala je negodovanje među Bošnjacima pa su uslijedili brojni prosvjedi i zahtjevi da se onemogući veličanje ratnih zločina i njihovih počinitelja.


Ali će 11. srpnja, kada bi u Potočarima trebala biti održana komemoracija srebreničkim žrtvama te pokopani posmrtni ostaci 70 ubijenih čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama, srpska ekstremistička organizacija koja djeluje pod nazivom »Srpski sabor – zavjetnici« najavila je organiziranje skupa potpore Mladiću u Banjoj Luci i za to već dobila potrebno odobrenje lokalne policije.


Policijska glasnogovornica Marija Markanović potvrdila je ageniciji BIRN da je organizatorima dopušteno okupljanje i prolazak sudionika u koloni središtem Banje Luke idućeg utorka.


Jedan od organizatira skupa Srđan Vukojević rekao je kako očekuju dolazak oko 300 ljudi.


»Hoćemo objaviti istinu o Srebrenici i stradanju srpskih žrtava prije ulaska vojske Republike Srpske i Mladića. Osim toga ukazat ćemo i na manipulaciju brojem žrtava u Srebrenici«, kazao je Vukojević.


Zbog organiziranja i sudjelovanja u genocidu nad više od sedam tisuća Bošnjaka u Srebrenici u srpnju 1995. godine, kako podsječa BIRN, do sada su pravomoćno osuđene 63 osobe iz političkih, vojnih i policijskih struktura bosanskih Srba.


U procesima vođenim pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Sudom BiH njima su izrečene kazne u ukupnom trajanju od 600 godina zatvora a izrečene su i tri doživotne zatvorske kazne.


Vlasti RS i Srbije i dalje odbijaju priznati kako je u Srebrenici počinjen genocid iako je to utvrđeno pravomoćnim sudskim presudama.