Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Planirao masovno ubojstvo

U Australiji uhićen mladić koji je planirao teroristički napad na Staru godinu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2017. u 7:58 2017-11-28T07:58:15+01:00

Australska policija izvijestila je u utorak da je uhitila 20-godišnjaka osumnjičenog da je planirao na Staru godinu izvesti teroristički napad automatskom puškom u centru Melbournea, drugog po veličini grada u toj zemlji.

Policija savezne države Victorije priopćila je da je mladić djelovao sam, te da prije uhićenja u ponedjeljak nije uspio kupiti vatreno oružje.

Zamjenik policijskog načelnika Shane Patton otkrio je kako je riječ o australskom državljaninu somalijskog podrijetla, kojega policija nadzire još od početka godine.

»Došao je do dokumenata al Kaide u kojima se opisuje kako počiniti teroristički napad, te kako se koristiti vatrenim oružjem; pištoljima i puškama«, rekao je Patton na konferenciji za tisak u Melbourneu. »Pretpostavljamo da je simpatizer IS-a«, dodao je.

Muškarac je planirao ubiti što više ljudi na Federation Squareu u Melbourneu, trgu koji na Staru godinu vrvi ljudima budući da se tamo odvija središnji dio programa novogodišnje proslave, rekao je Patton.

Australija, vjerni saveznik SAD-a koji je slao trupe u Afganistan i Irak, od 2014. godine u stanju je povišene pripravnosti za napade domaćih militanata koji su se vratili s Bliskog istoka, ili njihovih pristaša.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.