David Olere

U Auschwitzu otvorena izložba svjedoka plinskih komora. Slikao je neljudske scene neizbrisive iz pamćenja

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

David Olere je jedini umjetnik koji je bio dio Sonderkommanda i preživio logor, te su njegove slike iznimne dokumentarističke vrijednosti



VARŠAVA Izložba slika Davida Olerea, preživjelog člana Sonderkommanda iz nacističkog logora Auschwitz-Birkenau i svjedoka njegovih užasa, otvorena je u utorak u tamošnjem muzeju.


Pod nazivom »David Olere: Onaj koji je preživio Krematorij III«, na izložbi je predstavljeno 19 njegovih djela koja su u vlasništvu toga muzeja i još 60 posuđenih iz drugih, među ostalima i iz Yad Vashema u Jeruzalemu.


Olere je rođen 1902. u Varšavi u židovskoj obitelji. Studirao je na umjetničkoj akademiji u Varšavi, a po završetku studija živio je u nekoliko njemačkih gradova, te se 1923. skrasio u Parizu.




Nacisti su Olerea uhvatili 1943. i deportirali u Auschwitz gdje je bio prisiljen raditi za Sonderkommando, posebnu jedinicu sastavljenu od židovskih zatočenika, zaduženu za pražnjenje plinskih komora i spaljivanje tijela u krematorijima.


Olere je jedini umjetnik koji je bio dio Sonderkommanda i preživio logor, te su njegove slike iznimne dokumentarističke vrijednosti.


Foto Reuters


Foto Reuters



U siječnju 1945. Olere je bio među zatvorenicima koje su nacisti natjerali na Marš smrti, nakon što su evakuirali logor. On je na kraju dospio do Mauthausena, potom je prebačen u Melk i Ebensee iz kojeg je pet puta neuspješno pokušao pobjeći.


Nakon oslobođenja, 6. svibnja 1945., saznao je da mu je čitava obitelj pobijena u Varšavi i vratio se u Pariz.


Olere je počeo, skrivajući se, slikati već u Auschwitzu kada su nacisti postali manje pažljivi znajući da se logoru sprema kraj i pripremajući se za odlazak.


Nakon oslobođenja, nastavio je slikati scene iz logora koje je zapamtio fotografskom memorijom te ih prenio na platna s dotad nezabilježenim okrutnim detaljima. Dokumentaristička vrijednost njegovih radova je golema. Nije crtao iz zadovoljstva već iz sušte potrebe da svjedoči umjesto onih koji nisu preživjeli.


Foto Reuters


Foto Reuters



On je često prisutan na svojim slikama kako s licem duha promatra neljudske scene neizbrisive iz pamćenja.


Izlagao je u muzeju Les Invalides i Grand Palais u Parizu, u Židovskom muzeju u New Yorku, u muzeju Berkeley i u Chichagu. Umro je 1985. godine.


»Njegovo djelo je iznimno jer bez njega se ne bi znalo što se događalo unutar krematorija«, rekao je Serge Klarsfeld, predsjednik organizacije »Sinovi i kćeri deportiranih francuskih Židova« na otvaranju izložbe.


Za Olereovog unuka, Marca, izložba je upozorenje. »Dobro vidimo uznemirujuću pojavu jačanja nacionalizama i populizma u Europi te se nadam da će ova izložba pridonijeti informiranju mlade generacije o opasnostima tih ideologija«, rekao je Marc Olere.


Foto Reuters


Foto Reuters