Porezna utaja

Tužiteljstvo BiH traži jednomjesečni pritvor za Lijanoviće

Hina

Za još tri osobe koje su uhićene u policijskoj akciji u srijedu Tužiteljstvo BiH odlučilo je zatražiti izricanje mjere zabrane napuštanja prebivališta



SARAJEVO – Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine odlučilo je zatražiti jednomjesečni pritvor za dvojicu ministara u vladi Federacije BiH koji su u uhićeni u srijedu pod sumnjom za poreznu utaju te pronevjere, potvrđeno je u četvrtak iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu nakon što je uhićene ispitala policija.


Pritvor je zatražen za zamjenika predsjednika vlade Federacije BiH i ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića i za entitetskog ministra trgovine Milorada Bahilja.Uz njih, mjera pritvora od Suda BiH će se tražiti za još pet od četrnaest osumnjičenih, uključujući tu i dvojicu braće Ivanković Lijanović Jerka i Slavu.

Četvrti brat Mladen, koji je ujedno zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH i predsjednik Narodne stranke »Radom za boljitak« (NSRzB), nakon saslušanja u sjedištu državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, pušten je na slobodu u četvrtak ujutro.


Za još tri osobe koje su uhićene u policijskoj akciji u srijedu Tužiteljstvo BiH odlučilo je zatražiti izricanje mjere zabrane napuštanja prebivališta.




Sve ih se tereti da su počili kaznena djela djela organiziranog kriminala, neplaćanje poreza, porezne utaje ili prijevare, pranje novca te krivotvorenja ili uništenje poslovnih knjiga.


Iz Tužiteljstva BiH podsjećaju kako se uhićeni terete za kaznena djela koja su proračunu nanijela štetu veću od 11 milijuna konvertibilnih maraka (5,5 milijuna eura) te kako je ovo jedna od najvećih akcija u postdaytonskoj BiH usmjerena protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja.