Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 3
Sutra: 3° 3° 3
20. siječnja 2019.
Surađuje u istrazi

Tužiteljstvo Abdeslama optužilo za teroristička ubojstva, on odbija izručenje

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2016. u 17:00 2016-03-19T17:00:00+01:00

»On surađuje s belgijskim pravosuđem. U sklopu europskog uhidbenog naloga prema kojem je Francuska zatražila njegovo izručenje, sada vam mogu reći da ćemo odbiti njegovo izručenje u Francusku«, izjavio je odvjetnik

Salah Abdeslam, glavni osumnjičenik za napade u Parizu, optužen je za »teroristička ubojstva i za sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine« tijekom istrage o napadima 13. studenoga u Parizu, priopćilo je u subotu belgijsko savezno tužiteljstvo.

Njegov pomagač, »poznat kao Monir Ahmed Alaaj i Amine Choukri«, koji je, kao i Abdeslam, uhićen u petak u Bruxellesu, optužen je po istim točkama optužnice i također smješten u pritvor, dodaje tužiteljstvo u priopćenju.

Njihov stanodavac Amid Aberkan kod kojega su dvojica bjegunaca uhićena u bruxelleskoj općini Molenbeek, optužen je za »sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine i za skrivanje kriminalaca« i pritvoren.

Drugi član obitelji Aberkan, Djemila M., optužena je za »sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine i za skrivanje kriminalaca«, ali »nije lišena slobode«, navodi tužiteljstvo. Napokon, još jedna žena, Sihane A., »puštena je na slobodu i protiv nje nije podignuta optužnica«.

Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenika za pariške napade, u subotu je ponovo saslušao istražni sudac u sjedištu savezne pravosudne policije u Bruxellesu.

Njegov odvjetnik Sven Mary rekao je da će njegov branjenik koji »surađuje s belgijskim pravosuđem« odbiti izručenje Francuskoj. »Prvo ćemo vidjeti je li europski uhidbeni nalog zakonit, a onda ćemo vidjeti«, rekao je.

Abdeslam, koji je uhićen pošto je četiri mjeseca bio u bijegu, »leži« budući da je »u pucnjavi ranjen u nogu«, dodao je Mary koji je s njim razgovarao u subotu »deset minuta«.

Salah Abdeslam je početkom listopada bio u Njemačkoj, u izbjegličkom logoru, kamo je došao po trojicu svojih potencijalnih pomagača, izvijestila je u subotu njemačka regionalna tv-mreža SWR.

Kako navodi SWR, koji se poziva na »rezultate policijskih istraga«, Abdeslam je početkom listopada u Bruxellesu unajmio automobil na svoje ime i u noći s 2. na 3. listopada stigao u Ulm, na jugu Njemačke.

»Istražitelji su sigurni da je Abdeslam vozio auto. Vozilo je u Ulmu bilo samo jedan sat« i iste se noći vratilo u Belgiju, objavio je SWR.

»Tijekom kontrole (u izbjegličkom logoru) 3. listopada, utvrđeno je da nema trojice muškaraca koji su dan ranije bili ondje«, navodi SWR.

Istražitelji njemačke kriminalističke policije (BKA) u suradnji s belgijskom i francuskom policijom pokušavaju utvrditi jesu li ta trojica sudjelovala u napadima 13. studenoga te »kako i zašto« je Abdeslam stupio u vezu s njima, dodaje SWR.

Istraga je pokazala da su se dvojica od trojice bombaša samoubojica koji su se raznijeli u blizini Stade de Francea pokraj Pariza jesenas ubacili među migrante koristeći se sirijskim putovnicama s lažnim identitetom. Ta su dvojica 3. listopada registrirana na grčkom otoku Lerosu.

Ključni osumnjičenik za atentate u Parizu Salah Abdeslam odbit će izručenje u Francusku, rekao je u subotu u Bruxellesu njegov odvjetnik Sven Mary i dodao da njegov klijent pritovren prema belgijskom pravosuđu surađuje u istrazi.

»On surađuje s belgijskim pravosuđem. U sklopu europskog uhidbenog naloga prema kojem je Francuska zatražila njegovo izručenje, sada vam mogu reći da ćemo odbiti njegovo izručenje u Francusku«, izjavio je odvjetnik novinarima nakon saslušanja u sjedištu savezne policije u Bruxellesu.

Belgijsko pravosuđe podignulo je optužnicu protiv 26-godišnjak Abdeslama koji je u istrazi priznao da je bio u Parizu 13. studenoga 2015., kada su izvedeni bombaški i oružani napadi na restorane, barove, stadion i koncertnu dvoranu Bataclan u kojima je ubijeno 130 ljudi, rekao je Sven Mary.

Abdeslam, koji je postao najtraženiji europski kriminalac pošto je uspio pobjeći iz Francuske nakon napada, uhićen je u petak u Belgiji.

Prebačen je u pritvor s još četiri osobe, među njima tri člana obitelji koja mu je pružila utočište u Molenbeeku, četvrti Bruxellesa u kojoj je odrastao i živio prije napada.
Skrivao se u stanu prijatelja svoje majke, navodi belgijska mreža RTBF.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka