Izvanredni summit u Bruxellesu

Tusk predsjednik Europskog vijeća: ‘Izglancat’ ću do prosinca svoj engleski

Hina

Visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton naslijedit će Federica Mogherini, koja dolazi s lijevog centra. Visoka predstavnica je ujedno potpredsjednica Europske komisije, što znači da da joj mandat traje pet godina



BRUXELLES  Čelnici zemalja članica EU-a izabrali su u subotu na izvanrednom summitu u Bruxellesu poljskog premijera Donalda Tuska za novog predsjednika Europskog vijeća, a talijansku ministricu vanjskih poslova Federicu Mogherini za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, objavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.


Tusk će naslijediti na tom mjestu Hermana Vana Rompuya, kojemu mandat istječe 30. studenoga. Mandat predsjednika Europskog vijeća traje dvije i pol godine, koji se jednom može obnoviti. Tusk pripada desnom centru, strankama okupljenim u Europskoj pučkoj stranci.


Poljski premijer Donald Tusk, koji je u subotu izabran za novog predsjednika Europskog vijeća i kojemu se kao jedan od minusa zamjera slabo poznavanje stranih jezika, obećao je da će na sljedećem summitu u prosincu kojim će predsjedati govoriti engleski. »Ovo je moja posljednja konferencija za novinare koju održavam kao poljski premijer i stoga ću govoriti na poljskom. Obećajem da ću na sljedećem summitu govoriti engleski«, rekao je Tusk.


»Do prosinca ću ‘izglancati’ svoj engleski«, dometnuo je Tusk na engleskom i upotrijebio glagol »polish«, koji znači glancati, polirati, ali ujedno označava i pripadnika poljskog naroda i poljski jezik.Tusk će također predsjedavati i summitima eurozone, iako njegova zemlja nije članica eurozone.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy predstavio je svoga nasljednika »kao veterana« među šefovima država ili vlada. Tusk je premijer od 2007. i Poljska je jedina zemlja EU-a koji nije ušla u recesiju tijekom krize, koja je počela krajem prošlog desetljeća.


Za novu visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, svojevrsnu šeficu europske diplomacije u subotu je izabrana Federica Mogherini, koja je ove godine postala najmlađa ministrica vanjskih poslova u povijesti Italije.Rođena je 16. lipnja 1973. godine u Rimu. Otac joj je režiser Flavio Mogherini.


Od 2008. godine kada je izabrana u talijanski parlament ostvarila je strelovitu političku karijeru. U veljači ove godine ušla je u vladu premijera Mattea Renzija kao najmlađa ministrica vanjskih poslova Talijanske Republike.


Diplomirala je političke znanosti na rimskom sveučilištu Sapienza na temu islama i politike. Tečno govori engleski i francuski, a služi se i španjolskim. Politički život počela je pridruživanjem mladim komunistima, a 2007. ušla je u vodstvo Demokratske stranke (lijevi centar). 


Njezin izbor se može smatrati velikom pobjedom premijera Mattea Renzija, koji se pokušava nametnuti kao vodeći predstavnik nove generacije europskih političara. Renzijeva stranka ostvarila je veliku pobjedu na izborima za Europski parlament u svibnju s 40,8 posto osvojenih glasova, čime je Demokratska stranka postala prva stranka europske ljevice. Renzijevo inzistiranje na njezinu imenovanju na kraju se isplatilo. Mogherini se kao najizgledniji kandidat spominjala i na prethodnom summitu, održanom 16. lipnja na kojem se čelnici EU-a nisu suglasili o njezinu imenovanju, ponajprije zbog protivljenja nekih zemalja srednje i istočne Europe.


Te zemlje zamjeraju talijanskoj ministrici premakano stajalište prema Rusiji, ali je ta zapreka prevladana pošto je postignuta suglasnost oko imenovanja Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća.Tandem Tusk-Mogherini predstavlja političku, zemljopisnu i spolnu ravnotežu u vodstvu u europskim institucijama