Predsjednik Europskog vijeća

Tusk poziva Puigdemonta da ne proglasi neovisnost

Hina

Reuters

Reuters



Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u utorak je osobno pozvao čelnika Katalonije da ne proglasi neovisnost jer bi to bila odluka koja bi mogla spriječiti dijalog.


»Pozivam da u vašim namjerama poštujete ustavni poredak i ne proglasite odluku koja bi učinila takav dijalog nemogućim. Različitost ne smije i ne treba voditi do sukoba čije bi posljedice sigurno bile loše za Katalonce, Španjolsku i cijelu Europu«, rekao je bivši poljski premijer tijekom govora na regionalnom forumu u Bruxellesu.


Tusk je u govoru istaknuo svoju pripadnost etičkoj manjini i osobno iskustvo policijskog nasilja u vrijeme dok je bio antikomunistički aktivist 80-ih godina prošlog stoljeća.On je pripadnik Kašuba, zapadnoslavenskog naroda koji pretežno živi u povijesnoj poljskoj pokrajini Pomeraniji.

Čelnik Europskog vijeća pozvao je španjolskog premijera Mariana Rajoya da »potraži rješenje problema bez upotrebe sile«.




Tuskovo obraćanje održano je samo nekoliko sati prije Puigdemontovog govora u Barceloni u kojem bi mogao jednostrano proglasiti neovisnost Katalonije, zbog čega je španjolska vlada pojačala sigurnost na zračnim lukama i želježničkim stanicama u toj pokrajini.


Glasnogovornik španjolske vlade u utorak je pozvao Puigdemonta da ne poduzima nikakav nepovratni korak.


»Tražit ću od Puigdemonta da ne poduzima ništa nepovratno, da ne kreće putem bez povratka, da ne proglašava jednostrano neovisnost i da se vrati u legalni okvir«, rekao je glasnogovornik Inigo Mendez de Vigo novinarima.


Puigdemont bi trebao govoriti pred katalonskim parlamentom u 18 sati te iznijeti posljedice referenduma o samoodređenju od 1. listopada koji je španjolski ustavni sud proglasio nelegalnim.


Očekuje se da bi u tom govoru mogao jednostrano proglasiti nezavisnost.