Predsjednik Europskog vijeća

Tusk: Brexit bi donio politički kaos

Hina

Reuters

Reuters



Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazao je, govoreći o mogućnosti izlaska Velike Britanije iz Europske unije, da je jedina alternativa Uniji »politički kaos«, a najnovije komentare jednog od najjačih zagovaratelja izlaska, tzv. Brexita, bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona nazvao je »apsurdnim«.


Donald Tusk kazao je kako govori o tome jer želi braniti »svoju viziju Europe«. Kazao je također da »ne može odšutjeti« na posljednje Johnsonove komentare u kojima je on ciljeve Europske unije usporedio s Hitlerovim.


Tusk je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s danskim premijerom kazao da je bivši londonski gradonačelnik pokazao da pati od »političke amnezije«.»Braniti ne znači držati nekome lekciju. Britanski građani će sami o tome donijeti odluku i ne treba im šaptati, pogotovo ne iz Bruxellesa. No kad čujem da je netko Europsku uniju usporedio s planovima i ciljevima Adolfa Hitlera ne mogu šutjeti. Takvi apsurdni argumenti trebali bi biti u potpunosti ignorirani da ih nije izgovorio jedan od najutjecajnijih političara vladajuće stranke«, kazao je Tusk, a prenosi BBC.

Po riječima predsjednika Europskog vijeća, EU ostaje brana mogućim sukobima europskih zemalja i po njemu je »banalna istina« da je »jedina alternativa Uniji politički kaos, povratak nacionalnom egoizmu, i u konačnici, trijumf antidemokratskih tendencija koje mogu voditi u ponavljanje povijesti» .




Johnson, važna figura u kampanji za izlazak Britanije iz EU, o čemu će se odlučivati na referendumu 23. lipnja, izazvao je kritike kazavši da su i Hitler i Napoleon propustili ujediniti Europu a da je EU »pokušaj da se napravi to isto samo drugim metodama«.