Nadzor saveznice u NATO-u

Turska pozvala američkog diplomata na konzultacije zbog špijuniranja

Hina

»Novi američki veleposlanik još nije ovdje, ali je njegov otpravnik poslova pozvan u ministarstvo vanjskih poslova kako bi dao objašnjenje«, izjavio je potpredsjednik turske vlade Bulent Arinc

ISTANBUL – Turska je pozvala na razgovor američkog otpravnika poslova u Ankari nakon novinskog izvješća objavljenog tijekom vikenda u kojemu se navodi da ju je Washington špijunirao.»Novi američki veleposlanik još nije ovdje, ali je njegov otpravnik poslova pozvan u ministarstvo vanjskih poslova kako bi dao objašnjenje«, izjavio je potpredsjednik turske vlade Bulent Arinc.

Njemački tjednik Der Spiegel objaavio je u svom izdanju od nedjelje da su američke i britanske obavještajne službe provodile intenzivni elektronski nadzor turske vlade, svoje saveznice u NATO-u. Izvijestio je da se špijuniranje provodilo i u suradnji s turskim tajnim službama te da je zajednički cilj bio pratiti Radničku stranku Kurdistana (PKK). Također navodi da je barem dio informacija podijeljen s turskim vlastima.


Prošloga mjeseca iste su novine objavile da je Njemačka špijunirala Tursku, što je izazvalo sastanke na visokoj razini između dviju zemalja.