Biznis

Turizam u Izraelu: Tisuće gostiju plaća antiteroristički trening

Reuters

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Cijena treninga za odrasle je 115 dolara, a za djecu 85. Uključuje procjenu treba li ubiti Palestinca ili ne, napad borbenim psima, te na koncu vježbe gađanja s bojevom municijom



ZAPADNA OBALA U dvorištu koje »glumi« tržnicu voća i povrća na okupiranoj Zapadnoj obali, grupa turista razmišlja je li plakat u punoj figuri Palestinca s mobilnim telefonom potencijalna prijetnja, te treba li ga ubiti ili ne.


Svrha ovog izmišljenog scenarija je podučiti turiste koji dolaze u Izrael kako se nositi s terorističkim napadom. Dio je to kampanje što je provodi tvrtka Caliber 3 pod vodstvom nekadašnjeg pukovnika izraelske vojske. Obuka koja se provodi u naselju Gush Etzion, izgrađenom na teritoriju koji bi trebao biti palestinska država, odrasle stoji 115 dolara, dok je za djecu cijena 85 dolara. Tijekom obuke turisti od nekadašnjih izraelskih zapovjednika uče kako odbiti napadača uključujući uporabu uvježbanih pasa, a odrasli »kadeti« vježbaju gađanje s bojevom municijom.


Ubiti ili ne ubiti


Većina turista koji se odlučuju na ovaj neobični sadržaj posjetitelji su iz SAD-a, no ima ih iz Kine, Japana, Indije i Južne Amerike. Načelnik obližnjeg palestinskog grada osudio je ovu »atrakciju« kao i grupe koje se protive naseljavanju židova na okupiranim teritorijima.




Kamp je otvoren 2003. godine, a isprva su organizirani tečajevi za zaposlenike zaštitarskih tvrtki u vrijeme palestinskog ustanka koji je obilovao oružanim napadima pa i samoubilačkim bombaškim napadima. Nakon što je intifada prestala, u kampu su započeli s obukom turista 2009. godine.


Čovjek koji vodi posao je pukovnik Sharon Gat, a plakat koji prikazuje Arapina s mobitelom u ruci procijenjen je bezopasnim i nije upucan. – Za dva sata obuke sigurno nećete postati profesionalac, no posjetiteljima dajemo svijest što znači osigurati sebe, svoju zajednicu i obitelj, kaže Gat te dodaje da su mnogi posjetitlji čuli za njih i posjeta centru je vrhunac njihova obilaska Izraela.


Posljednjih nekoliko godina izraelski građani u nekoliko su slučajeva ustrijelili i likvidirali napadače ili ljude koji su im se činili sumnjivima. Udruge za ljudska prava smatraju da Izrael upotrebljava prekomjernu silu u nekim incidentima, no vlasti smatraju da odgovaraju zakonitom silom na smrtonosne prijetnje.



– Oni znaju da će ovdje doživjeti atrakciju kakvu ne mogu dobiti nigdje drugdje. Yasser Sobih, gradonačelnik obližnjeg palestinskog Khadera osudio je židovski »poslovni poduhvat«.– Sudjelovanje turista u treninzima kampa podignutog na okupiranom palestinskom teritoriju, znači da turisti podupiru okupaciju i mi tražimo od njih da to više ne čine, rekao je Sobih.

Ilegalna okupacija


Jedan od posjetitelja rabin Moshe Bryski iz Kalifornije, rekao je da ako ga ikad zadesi kakav napad, bježat će i sakrit se jer ne nosi oružje. No veli da mu je trening dao uvid i razumijevanje posla i opasnosti s kojima se suočavaju ljudi u zaštitarskom poslu.


Yotam Yaakoba, iz nevladine udruge Mir sada koja se protivi gradnji židovskih naselja na okupiranom teritoriju, smatra da je vrlo cinično zarađivati novac na izraelsko-palestinskom sukobu. Mnogi Izraelci služili su u vojsci i nije neobično vidjeti vojnike, policajce pa i civile da javno nose oružje izvan službe unatoč strogom zakonu o kontroli oružja.

Područje Zapadne obale cijeli svijet osim Tel Aviva smatra okupiranim područjem na kojem Izrael ne bi smio graditi židovska naselja. U obrani svojeg ponašanja Izrael navodi biblijske, političke i povijesne veze s područjem Gaze, dok Palestinci traže svoju državu. Sukob se nastavlja do u beskonačnost, a dovitljivi pojedinci prodaju ga kao turističku atrakciju.