''Iz Sevnice na vrh sveta''

‘Tudi tukaj je Melanija’: Posjetili smo Sevnicu, rodno mjesto supruge Donalda Trumpa

Siniša Pavić

U roditeljskoj kući Melanije Trump nikog, svi su u Americi / snimio D. Lovrović

U roditeljskoj kući Melanije Trump nikog, svi su u Americi / snimio D. Lovrović

»Iz Sevnice direkt na vrh sveta, ker nos ima za pravega moža!« - pjevali su Sevničani Melaniji u ranu zoru i pili šampanjac. Razvile su se i zastave, velika zastava SAD-a, a manja EU-a, Slovenije i Sevnice



Do jučer ujutro priča o Sevnici, slovenskom mjestašcu do kojeg se brzo stiže iz Zagreba recimo preko Brežica, počela bi pitoreskno i klasično kako priče o urednim slovenskim gradićima i počinju. No, od jučer rano ujutro sve je drugačije. Jer, Sevnica je rodno mjesto Melanie Trump, nove Prve dame SAD-a, supruge friško izabranog predsjednik SAD-a Donalda Trumpa! Ili, kako bi se dalo parfrazirati, tudi tukaj je Melanija! A kad je tako, onda i ne čudi da je pred kavanom Central jučer sjedila hrpa novinara, dok su nad njihovim glavama vijorile jedna velika i tri male zastave; velika zastava SAD-a, a manja EU-a, Slovenije i Sevnice. Nedostajao je samo netko da, k’o na filmu, zapjeva »Dobro doš’o predsjedniče«. Ali, imali su u pobjedničkoj zori mještani Sevnice i bolju pjesmu.


Rano buđenje


Pjesma se dakako zove »Melanija«, pjevao ju je za ovu prigodu priveden bend i to u srijedu u četiri ujutro kada je svima, što su se okupili u kavani Central pred televizorom, bilo jasno da će njihova Melanija dobiti ove izbore. Onaj ključni stih pjesme tako kazuje:


»Melanija je našla tržno nišo,




prek Trumpa bi prišla v Belo hišo…«.


Ani i Suzani, marnim djelatnicama kavane Central, pobjeda njihove sumještanke nije donijela ništa do ranog buđenja. Nije ni promet bio neki, makar se šampanjac otvorio, i to domaći iz Sevnice. Uglavnom i na prvu, putniku namjerniku se činilo da su uzbuđeniji pripadnici sedme sile nego li Sevničani.



Mirjana Jelančič, lijepa ravnateljica Osnovne škole Sava Kladnik, tek je mrvicu iznenađena do kud je njena prijeteljica stigla. Gotovo da su generacija njih dvije, Melanija je godinu starija. Veli Jelančić da je Melanija bila dobra prijateljica, ona koja je za svakog imala vremena i kojoj se sve moglo povjeriti bez straha. A kao učenica je bila disciplinirana, dobra.


– Ono što je htjela, uvijek je i napravila i to da bude top – veli Jelančić.


Ne sumnja ona ni da će prva dama skoro navratiti u rodni kraj. Ili, kako reče, veselimo se njenom dolasku. A na upit kolege iz Slobodne Dalmacije kako li će Trump prihvatiti činjenicu da mu je supruga išla u školu koja još nosi ime narodnog heroja, ravnateljica rezolutno veli – to je naša povijest i tradicija!



Iz Rijeke ste!? Kako je Kek? – pita Franc Zagorc. Mi u čudu, a on objašnjava kako je treneru Rijeke, onomad dok je još nogomet igrao, baš njegova supruga radila fizioterapiju. Kaže Zagorc, Kek je pravi stručnjak. Pitamo ga da ne bi zbog Keka možda i za Rijeku počeo navijati. Zagorc duboko udahne pa će na to: »Ja sam vam nekad bio dinamovac.« Ali danas to više nije za njega. Uostalom, ionako bi se lako moglo dogoditi da se po Sevnici umjesto nogometa igra bejzbol.



Susjed za poželjeti


Kuća u kojoj žive roditelji Melanije Trump, obitelj Knaus, nalazi se na adresi Ribniki 21. U kući jučer nije bilo nikog.


Melanija Trump sa svojom je obitelji prije odlaska u Ameriku živjela u radničkom kvartu, u stanu.



Za majku baš svi govore da je i ljepša žena od lijepe kćeri. Prvi susjedi s desne strane, bez komentara. Potvrđuju tek da zadnjih pet šest mjeseci tu nema nikoga. Svi su u Americi. Zato je susjed s lijeve strane onaj kakvog bi svatko poželio. Franc Zagorc mu je ime i prvoj dami šalje u Bijelu kuću domaću medicu!


– To je medica sa peludom, medom šumskim od kestena. Ima i propolisa, a malo ima i rakije. To je bolje za lijek nego ovako piti – veli nam dok časti medicom.


Košnice oslikane pune se medom. Medica se sprema za Bijelu kuću. Kaže gospon Franc kako Melaniju itekako pamti. Zadnji put su se vidjeli kod zubara.


– Ona je po mami zgodna. Mama je bila modna kreatorica u Jutranki. A ja sam stvarno očekivao ovu pobjedu Trumpa. Jer, kad otac Melanijin, kad Viktor Knaus kaže da će zeta i kćer staviti u Bijelu kuću, on će to i napraviti – priča Zagorc.


– Znači otac je ideolog ovog uspjeha – kazujemo.


– On je još na proljeće, tu dok smo radili u vrtu, rekao; pa tu uopće nema debate, nema spora! – smije se Zagorc.



Novinara hrvatskih i onih iz regije mali milijun, ali to slovensku policiju, pače policajke, nije spriječilo da revno rade svoj posao. Mrvu prerevno, ili toliko revno da ih ni izbor Prve dame ni činjenica da je sedma sila došla puna dobre volje, nije spriječila da kazne novinarku RTL-a Amelu Čilić jer je u žaru izvještavnja zagazila cestu metar od zebre. S obzirom na prigodu puno prestrogo. Melanija tako garant kažnjavala ne bi.



Elem, bit će fešta, ne sumnja prvi susjeda Knausovih, nalik onoj kakva je bila kad se Melanija udavala. A hoće li Sevnici što dobra donijeti Prva dama iz njihova sokaka!? Na to se Zagorc prisjetio i tvornice odjeće za djecu Jutranka koje više neme, ali i Lisce koja radi, pa Kopitarne, drvne industrije, obrtnika dobrih i još boljih pčelara!



– Još samo da mi Hrvati iskopamo neku vezu prve dame i Hrvatske. Tu ste, blizu granice, moglo bi je biti!? – kazujemo.


– Moglo bi – smije se Zagorc.


Uostalom, podsjeća kako čitav ovaj kraj nekada gravitirao Zagrebu. Bliže je bilo, do Zagreba 50-tak minuta vlakom, do Ljubljane sat i pol, dva. Nego, što prvi susjed očekuje od Trumpa predsjednika?


– Očekujem da će svijet pridobiti, a Amerikance ne toliko. Jer, on je strog, gospodarstvenik, on traži red i disciplinu, a to nitko ne voli baš – mudro će Zagorc.


Voljet će zato Trump medicu, kao što se zagledao u lijepu Melaniju. Sevnica lijepih žena ima. Pitamo Zagorca gdje su ih skrivali!?


– A čujete, to je k’o gobe, kako vi kažete k’o gljive. Jučer ih nema, danas ih ima puno – šali se Zagorc.



Melanija je našla tržno nišo,


prek Trumpa bi prišla v Belo hišo,


iz Sevnice direkt na vrh sveta,


ker nos ima za pravega moža!


Melanija zdaj gre po poti slave,


želijo si jo Združene države,


dolina šentflorjanska pa v jok,


kar deleč proč odnesel jo je tok!


Seli u Bijelu kuću – Melanie Trump



Priča o Vespi


Ispred kavane Central ovlaš se spomenula i ona priča o Vespi koju je onomad pokušao prodati navodni bivši dečko Melanije Trump. No, kako je motorin navodno u Ljubljani, o današnjoj cijeni stare Vespe i nije se debatiralo. Zato su promptno i tržišno reagirali u pizzeriji Rondo ponudivši puku desert Melanija! Slatko vrhnje, mascarpone, jogurt, biskvit, šećer. Zapravo, imali su taj kolač i prije u ponudi, pa su mu samo ime mudro promijenili.



Idaja je nastala spontano, jer kako nam reče Elvis Suhopoljac, do jučer, ili sve do pobjedničkog jutra, nije se o izborima u SAD-u ni pričalo.


– I prije je bio normalan život u Sevnici i opet će biti normalan. Za nas obične ljude ništa se tu promijeniti neće. Ona je tamo, mi ovdje, i to je to – realan je Suhopoljac.


Stol do izlaznih vrata četiri gospođe jedu baš Melanija slasticu. U glas kažu: »Odlična je! Ona je naša! Ponosni smo na nju!«