Izdržao četiri dana

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost podnio ostavku

Hina

Reuters

Reuters



Michael Flynn izdržao je četiri dana: savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa podnio je ostavku u ponedjeljak navečer, manje od 96 sati nakon što je tisak otkrio njegove neprilične kontakte s Rusijom, u vrijeme dok je Barack Obama još obnašao svoju dužnost.


U pismu ostavke, Michael Flynn priznaje da je »nesmotreno propustio obavijestiti izabranog potpredsjednika Mikea Pencea i druge osobe nepotpunim informacijama o telefonskim razgovorima s ruskim veleposlanikom«.


Konkretno, u trenutku kad je Obamina administracija krajem prosinca naredila sankcije protiv Rusije zbog navodne umiješanosti u američke izbore, Michael Flynn uvjeravao je ruskog veleposlanika u Washingtonu Sergeja Kisljaka da će izabrani predsjednik Donald Trump biti puno blaži.




Po Washington Postu i New York Timesu koji su u petak objavili to otkriće, takvi su razgovori bili potencijalno nezakoniti. Po pisanju američkog tiska u ponedjeljak, američko ministarstvo pravosuđa upozorilo je Bijelu kuću da bi ta pogreška mogla Michaela Flynna učiniti podložnim pokušaju ruske ucjene.


Bijela kuća smjesta je imenovala umirovljenog generala Josepha Kellogga za prijelazno razdoblje na tom strateškom položaju, manje od mjesec dana nakon Trumpova dolaska na vlast.