Globalizacija

Trumpov dolazak promijenit će američko i svjetsko gospodarstvo, a TTIP će doživjeti tihu smrt

Branko Podgornik

Promatrači se razlikuju u procjenama hoće li gospodarske posljedice biti pozitivne ili negativne / Reuters

Promatrači se razlikuju u procjenama hoće li gospodarske posljedice biti pozitivne ili negativne / Reuters

Mnogi očekuju da će i SAD krenuti u svojevrsni Brexit te napustiti sporazume o slobodnoj trgovini sa sjevernoameričkim državama, Europom i Azijom, koji većini stanovništva donose pad životnog standarda i sigurnosti



 Dolazak Donalda Trumpa na dužnost predsjednika SAD-a izazvat će znatne promjene u američkom i svjetskom gospodarstvu. No, promatrači se razlikuju u procjenama hoće li posljedice biti pozitivne ili negativne. Mediji koji su navijali za Hillary Clinton, a takvi su u većini, nastavljaju s iznošenjem katastrofičnih prognoza da će »Trump upropastititi svjetsku ekonomiju«, srušiti tečaj dolara, potaknuti bankovnu krizu i dovesti do nove svjetske recesije, kako piše Independent. No, svjetske burze, nakon početkog šoka, počele su se jučer oporavljati. Neki promatrači upozoravaju da Trump ne može biti uzrok novih ekonomskih nedaća. Američko i svjetsko gospodarstvo pada u nevolje i bez Trumpa, pa njegov dolazak na vlast, prema mišljenju Telegrapha, može biti koristan. Trump je najavio jačanje uloge države u gospodarstvu, uz javne investicije od najmanje 500 milijardi dolara u zapuštenu američku infrastrukturu – ceste, mostove, zračne luke i slično.


– Na obnovi infrastrukture zaposlit ćemo milijune naših ljudi – obećao je Trump. No, njegova obećanja prije izbora nisu bila konzistentna – kažu kritičari, pa tek treba pričekati kakve će mjere za oživljavanje gospodarstva iznijeti nova američka vlada. Trump je najavio osjetno smanjivanje poreza na dobit, koji u SAD-u iznosi 35 posto. Time želi privući američke kompanije na plaćanje poreza kod kuće i na povratak njihove proizvodnje u SAD. Najavio je snažnu kontrolu useljavanja, što je u kampanji izazvalo polemike. Hoće li zaista graditi zid prema Meksiku, tek će se vidjeti. Očito je da Trump želi radnike zaštititi od konkurencije onih koji su spremni raditi za niske plaće.


– Želimo uspostaviti kontrolu useljavanja kako bismo podigli plaće i osigurali da slobodna radna mjesta budu ponuđena najprije Amerikancima, obećao je Trump. Poznato je da su američki građani masovno zabrinuti zbog sve veće nesigurnosti i stagnacije prosječnih plaća, koje realno stoje u mjestu već tri desetljeća, otkako se ubrzao proces globalizacije i otkako su američke kompanije počele proizvodnju seliti u Kinu i zemlje s jeftinijom radnom snagom. Trump je najavio visoke carine za kineske proizvode, kako bi zaštitio domaću proizvodnju i radna mjesta.




Pobjeda Trumpa može se tumačiti kao pobuna većine Amerikanaca protiv načina kako se dosad provodila globalizacija. Srednja i mlada generacija Amerikanaca, prema istraživanjima, danas imaju niži životni standard od njihovih roditelja. Većina osjeća da od sadašnjeg gospodarskog poretka nema koristi. Od Trumpa očekuju da će gospodarstvo prilagoditi potrebama svih građana, jer ono sada djeluje u korist Wall Streeta, velikih kompanija i manjine. Slična pobuna birača dogodila se u Britaniji, gdje su građani neočekivano izglasali izlazak zemlje iz EU-a. Mnogi očekuju da će i SAD krenuti u svojevrsni Brexit te napustiti sporazume o slobodnoj trgovini sa sjevernoameričkim državama (NAFTA), Europom (TTIP) i Azijom (TPP), koji većini stanovništva donose pad životnog standarda i sigurnosti.


– TTIP, koji se već nalazi pod opsadom u Europi, vjerojatno će za Trumpa doživjeti tihu smrt, očekuje američki Politico. Mnogi komentatori vjeruju da će se ekonomski protekcionizam, ako se pojača u SAD-u, proširiti i na druge zemlje u svijetu. Tijek događaja u američkoj i svjetskoj ekonomiji je neizvjestan. Proces globalizacije je nepovratan. Izvjesno je, međutim, da taj proces više neće diktirati interesi velikih kompanija, biznisa i kapitala. Globalizacija će biti pod sve većom kontrolom država i političara, koji su zbog pobuna birača na izborima prisiljeni povesti računa o svom narodu i osigurati socijalni mir.