Utrka

Trump želi da SAD ima “najjači nuklearni arsenal” na svijetu

Hina

»Bilo bi to prekrasno, san bi bio da niti jedna zemlja ne posjeduje nuklearno oružje, no ako će ga zemlje imati, mi ćemo biti na vrhu«, rekao je američki predsjednik



Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak kako želi biti siguran da je američki nuklearni arsenal »na vrhu« po snazi, ustvrdivši da su Sjedinjene Države zaostale za drugima kada je u pitanju nuklearni kapacitet.


U intervjuu Reutersu Trump je također rekao kako Kina svoje izazove nacionalnoj sigurnosti koje pred nju postavlja Sjeverna Koreja može riješiti »vrlo lako ako to želi«, vršeći pritisak na Peking kako bi upotrijebio više utjecaja u obuzdavanju rastućih ratobornih akcija Pjongjanga.


Trump je također izrazio potporu Europskoj uniji ustvrdivši da »je u potpunosti podupire«, a po prvi put kao predsjednik izrazio je privrženost rješenju o postojanju dvije države u palestinsko-izraelskom sukobu, no kazao je da će biti sretan s bilo kojim rješenjem koje dvije strane dogovore.




U razgovoru u kojem je dao i svoje prve komentare o nuklearnom naoružanju otkako je preuzeo ured 20. siječnja, Trump je bio upitan o jednom od svojih tweetova iz prosinca u kojemu je rekao kako SAD mora snažno ojačati i proširiti svoj nuklearni kapacitet »do onih vremena dok svijet ne dođe razumu kad je riječ o nuklearnom oružju«.


Obrazlažući svoje stajalište on je u intervjuu rekao kako bi želio vidjeti svijet bez nuklearnog oružja, no izrazio je zabrinutost činjenicom »da je SAD zaostao kada je u pitanju njegov nuklearni kapacitet«.


»Prvi sam koji bi želio vidjeti…da nitko ne posjeduje nuklearno oružje, ali mi nikada nećemo zaostajati iza bilo koje druge zemlje, bila ona i prijateljska, u nuklearnoj snazi«, kazao je.


»Bilo bi to prekrasno, san bi bio da niti jedna zemlja ne posjeduje nuklearno oružje, no ako će ga zemlje imati, mi ćemo biti na vrhu«, rekao je američki predsjednik.


Rusija ima 7.300 bojevih glava, a SAD 6.970, podaci su protunuklearne skupine Ploughshares Fund.


»Povijest Hladnog rata pokazuje da nitko nije na vrhu u utrci u naoružanju«, rekao je Daryl Kimball, izvršni direktor neovisne i neprofitne skupine Arms Control Association.


»Rusija i SAD imaju daleko više oružja nego li je to potrebno kako bi se odvratio nuklearni napad bilo koje zemlje koja posjeduje nuklearno oružje«, kazao je.


Po novom ugovoru o ograničenju strateškog nuklearnom naoružanja, poznatom kao Novi START, između Rusije i SAD-a, obje zemlje do 5. veljače 2018. moraju ograničiti svoj strateški nuklearni arsenal na istoj razini za idućih 10 godina.