Sprječavanje ulaska

Trump zbog migranata planira rasporediti 15 tisuća vojnika na granici s Meksikom

Hina

Reuters

Reuters

»Imigracija je veoma važna i veoma opasna tema«, dodao je Trump u izjavi u vrtu Bijele kuće



Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da bi Sjedinjene Države mogle rasporediti do 15.000 vojnika na granici s Meksikom kako bi spriječile ulazak u zemlju povorke srednjoameričkih migranata koji bježe od siromaštva u svojim zemljama.


»Što se tiče povorke migranata, naša vojska je raspoređena. Imamo oko 5.000 vojnika i ići ćemo do 10.000 ili 15.000«, rekao je Trump.


Dvije karavane s oko 6.000 ljudi iz Srednje Amerike, trenutačno su na jugu Meksika i idu prema američkoj granici, gdje migranti planiraju podnijeti zahtjev za azil.


»Imigracija je veoma važna i veoma opasna tema«, dodao je Trump u izjavi u vrtu Bijele kuće, uoči odlaska na Floridu gdje će u srijedu navečer održati predizborni skup.Pentagon je dosad odobrio raspoređivanje oko 5.200 vojnika na granici Sjedinjenih Država i Meksika koji će se pridružiti oko 2.100 već mobiliziranih pripadnika Nacionalne garde.

Ova operacija pod nazivom »Vjerni domoljub« treba ojačati granicu od Teksasa do Kalifornije i pružiti logističku potporu agentima službe za carinu i za zaštitu granice u drugim slabije zaštićenim zonama.