Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Komemoracija

Trump veličao junake Leta 93 na obilježavanju napada 11. rujna: Amerika nikada neće popustiti tiraniji!

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2018. u 19:54 2018-09-11T19:54:09+02:00

 Sedamnaest godina nakon terorističkih napada 11. rujna, američki predsjednik Donald Trump u utorak je u Shanksvilleu odao počast junacima Leta 93 »koji su promijenili tijek povijesti«.
Američki predsjednik je veličao hrabrost muškaraca i žena na Letu 93, na kraju svečanosti na kojoj su osobe bliske žrtvama pročitale imena 40 poginulih putnika i članova posade.
U brežuljkastoj Pennsylvaniji, oko 200 km sjeverozapadno od Washingtona, 11. rujna 2001. u 10,03 sati pao je jedan od četiri zrakoplova koje su oteli članovi al-Kaide. Putnici tog zrakoplova su putem mobitela doznali za napade na tornjeve World Trade Centera i pokušali su od terorista preuzeti kontrolu nad zrakoplovom koji je pao u polje, umjesto na metu napadača, glavni grad Washington.

»Ova komemoracija upućuje poruku svijetu da Amerika nikada neće popustiti tiraniji«, naglasio je Trump i ponovio da će poduzeti sve što je potrebno da bi Americi jamčio sigurnost.
»Nikakav teroristički napad nikad neće moći promijeniti ono što mi jesmo«, naglasio je u tweetu njegov prethodnik Barack Obama.
Trump je uz suprugu Melaniju proveo dan nacionalnog jedinstva, predah tijekom posebno napetog razdoblja. Otputovao je u Pennsylvaniju na dan izlaska knjige istraživačkog novinara Boba Woodwarda koji donosi mučan portret neobrazovanog, koleričnog i paranoičnog predsjednika kojeg njegovi ministri i suradnici neprestano pokušavaju kontrolirati kako bi izbjegli teža odstupanja.
Na mjestu pada zrakoplova, među brežuljcima je podignut spomenik »Toranj glasova« visok gotovo 30 metara u počast žrtvama.

U napadima 11. rujna 2001. smrtno je stradalo gotovo 3000 osoba u Sjedinjenim Državama, od kojih velika većina u New Yorku.
Na trgu na mjestu srušenih 'Blizanaca' na Manhattanu, ispred muzeja posvećenog napadima na New York i Washington, okupilo se mnoštvo koje je minutom šutnje u točna vremena napada, u 8,46 i u 9,03, kada su zrakoplovi udarili u tornjeve, odalo počast žrtvama.
Posebno teške gubitke su podnijeli vatrogasci, kojih je poginulo 343. U njujorške vatrogasne postaje pozvane su obitelji stradalih vatrogasaca.
Stanica podzemne željeznice uništena u napadima, otvorena je proteklog vikenda, 17 godina nakon tragedije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.