Siriji spremaju pakao

Trump upozorio Rusiju da stižu “lijepe, nove i pametne” rakete na Siriju. Pogledajte što su mu odgovorili Rusi

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Trump je reagirao na Twitteru nakon što je u utorak ruski veleposlanik u Libanonu rekao je da će svaki američki projektil ispaljen na Siriju biti srušen, a lansirno mjesto meta, a taj bi korak mogao biti okidač velikog širenja sirijskoga rata.



WASHINGTON/BEJRUT – Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je upozorio Rusiju neka bude spremna jer slijedi vojna akciju u Siriji na koju će poslati “lijepe, nove, pametne” projektile zbog sumnji da je izveden napad kemijskim oružjem i pritom se obrušio na Moskvu koja čvrsto stoji uz sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.


“Rusija se kune da će srušiti svaki projektil ispaljen na Siriju. Budi spremna Rusijo, jer oni dolaze, lijepi, novi, pametni. Vi ne biste trebali biti saveznici Životinji koja plinom ubija vlastiti narod i to voli činiti”, napisao je Trump.


Trump je reagirao na Twitteru nakon što je u utorak ruski veleposlanik u Libanonu rekao je da će svaki američki projektil ispaljen na Siriju biti srušen, a lansirno mjesto meta, a taj bi korak mogao biti okidač velikog širenja sirijskoga rata.




Ruski veleposlanik Aleksander Zasipkin je u komentarima objavljenima u utorak navečer rekao da su se njegove riječi odnosile na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskoga zapovjednika oružanih snaga.


Ruska vojska rekla je 13. ožujka da će odgovoriti na svaki američki napad na Siriju, ciljati svaki projektil i lansirno mjesto odakle se izvodi napad. Rusija je najjači saveznik Bašara al Asada.



Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je poručilo da američki “pametni projektili” trebaju ciljati teroriste, a ne sirijsku vladu ocijenivši da bi bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog kemijskog napada u sirijskom gradu Dumi.


Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova komentirala je na Facebooku upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će napasti Siriju.


“Pametni projektili trebaju napadati teroriste, a ne zakonitu vladu koja se nekoliko godina bori protiv međunarodnog terorizma na svojem teritoriju”, rekla je Zaharova


Trump je nešto ranije u srijedu upozorio da slijedi odgovor na navodni kemijski napad u Siriji, poručivši da će napasti “pametnim” projektilima i kritizirao Moskvu zbog potpore sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.


“Rusija kune da će srušiti svaki projektil ispaljen na Siriju. Budi spremna Rusijo, jer oni dolaze, lijepi, novi, pametni. Vi ne biste trebali biti saveznici Životinji koja plinom ubija vlastiti narod i to voli činiti”. Zaharova je kazala da bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog kemijskog napada u sirijskom gradu Dumi.


SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog kemijskog napada u pobunjeničkoj Dumi pored Damaska u subotu za koji su liječničke organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.


“Napadne li SAD, tad će … projektili biti srušeni, kao i mjesto odakle su ispaljeni”, rekao je Zasipkin za Hezbolahovu televiziju Al-Manar, govoreći na arapskome. Također je rekao da sukob treba biti isključen i “stoga smo spremni održati pregovore”.


Rusija i SAD uzajamno su blokirali pokušaje da se pokrene međunarodna istraga o kemijskom napadu u Siriji.


Američki predsjednik Donald Trump otkazao je planirani put u Latinsku Ameriku ovaj tjedan kako bi se umjesto toga fokusirao na incident u Siriji, rekla je Bijela kuća.


Trump je u ponedjeljak upozorio da će nakon što se ustanoviti odgovornost za napad u Siriji slijediti brz i silovit odgovor.