Novi problemi

Trump ukida Obamin program zaštite mladih imigranata

Hina

REUTERS

REUTERS

Programom je obuhvaćeno gotovo 800.000 ljudi, koji su dosad bili zaštićeni od deportacije te im je bilo dopušteno da rade ili studiraju



Američki predsjednik Donald Trump namjerava ukinuti program kojim se dopuštalo da mladi imigranti dovedeni ilegalno u zemlju kao djeca ostanu u SAD-u, navodi se u medijskim izvješćima.


Sudbina programa zaštite za mlade imigrante poznatog pod imenom DACA postala je upitna u jeku suprotnih signala koje odašilje američki predsjednik.


On će svoju odluku o programu DACA objaviti u utorak, a očekuje se da će reći kako se program ukida ali sa šestomjesečnom odgodom, navode Politico i CNN u nedjelju.Trump se u kampanji zauzimao za čvrsto stajalište o imigraciji no kasnije je naznačio da bi mogao dopustiti mladim imigrantima, koje su mediji prozvali »Sanjari«, da ostanu u zemlji.

Bijela kuća preispitala je program koji je donijevši izvršnu odredbu pokrenuo bivši predsjednik Barack Obama 2012. godine.




Programom je obuhvaćeno gotovo 800.000 ljudi, koji su dosad bili zaštićeni od deportacije te im je bilo dopušteno da rade ili studiraju.


Ukine li Trump program DACA, svi će morati napustiti SAD.